Borgerliga tar strid om skolskjutsar till friskolor

Det ser ut att blåsa upp till storm om ett nytt förslag till skolskjutsar. Barn som söker sig till en friskola diskrimineras, menar moderaterna. De senaste åren har två friskolor både uppstått och lagts ner i Trosa kommun Waldorfskolan och Trosa friskola.

Övrigt2005-12-22 21:15
Mycket talar för att en ny kommer till hösten.
Läraren Helmuth Lavicka från Mölnbo har fått klartecken att starta en friskola i Trosa. Lokalerna blir troligen i gamla Lärcentrum på Industrigatan.
Men de barn som har långt till plugget kan inte räkna med skjuts om de väljer friskolan. När humanistiska nämnden träffades senast diskuterades ett förslag till nya regler för skolskjutsarna.

Reglerna säger att skjuts bara ska erbjudas till den skola där barnet fått sin basplacering. Den som väljer en annan skola än den som kommunen förordar får lösa skjutsfrågan själv.
Det här är diskriminering av dem som väljer den blivande friskolan, säger oppositionsrådet Daniel Portnoff (m).

Han tar som exempel två barn som bor grannar vid Stensund. Barnet som går i den skola kommunen valt ut får skjuts. Det som valt friskolan måste hoppas på att mamma och pappa kan köra.
Regeln är absurd. Vänsterkartellen motarbetar mång-
fald och valfrihet. Det handlar inte om kostnader utan om en vilja.

Humanistiska nämndens ordförande Birgitta Danielsson (s) håller inte med. Regeln är varken ny eller särskilt konstig, menar hon.
Samma regel gäller för friskolebarnen som för dem som valt annan kommunal skola. Vi kan inte göra ett undantag för friskolan.

Båda får alltså skjuts till basplaceringen. Skillnaden är bara att de får traska och gå sista biten.
Portnoff ifrågasätter om skolskjutsförslaget ens är lagligt. Det strider mot kommunens skyldighet att alla invånare ska behandlas lika.

Men enligt Mikael Sandström, departementssekreterare på utbildnings- och kulturdepartementet, ska det inte vara några problem med lagligheten.
Reglerna är glasklara. En kommun behöver bara erbjuda skjuts till basplaceringen. Vi får in överklaganden ibland. Men då handlar det oftast om avstånd, farlig trafik och tillfälliga funktionshinder. Eller om barn som bor omväxlande hos mamma och pappa.

Enligt Birgitta Danielsson var nämnden enig om beslutet. Den moderate ledamoten reserverade sig i varje fall inte. Men så blir det nog inte när frågan vandrar vidare till kommunstyrelsen i januari.
Vi har inte hunnit diskutera frågan ännu, men troligen kommer ett gemensamt motförslag från den borgerliga alliansen, säger Portnoff.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om