Börsras minskar bidrag till stiftet

Strängnäs stift blir av med mer än två miljoner kronor när den nationella kyrkofonden krymper sina bidrag. Nu har vi inte pengar till allt vi lovat, säger Mona Söderström, stiftsdirektor i Strängnäs stift.

Övrigt2002-10-03 23:29
Kyrkofonden har drabbats hårt av börsraset. Avkastningen på fondens medel har varit långt under vad man räknat med, både under 2001 och hittills i år. Samtidigt lider Svenska kyrkan stora ekonomiska förluster i takt med att allt fler människor väljer att lämna eller stå utanför kyrkan.
På sikt är medlemstappet ett större problem än börsnedgången, säger Mona Söderström. Vi försöker ta reda på varför människor lämnar kyrkan. Om det beror på att man vill spara pengar, eller bristande tilltro. Då kan vi inte börja med att dra ner på sjukhuskyrkan och andra diakonala delar som är viktiga för människor.

Strukturbidragen från kyrkofonden finansierar bland annat stiftens sjukhuskyrkor, fängelsepräster, invandrararbete och flyktingbidrag. Stockholms stift drabbast värst av nedskärningarna och tvingas dra ned på sin verksamhet bland de mest utsatta. Strängnäs stift väljer en annan väg. I strid mot kyrkoordningen gör man en underbalanserad budget.
Vi lånar pengar av oss själva. Vi kan inte göra några snabba nedskärningar, det skulle innebära att vi försätter församlingarna i samma knipa som vi själva hamnat i, säger Mona Söderström.

Stiftet har lovat bort nästan en miljon kronor mer till församlingarna än vad som nu kommer in från kyrkofonden. Utlovade fasta bidrag till exempelvis sjukhuskyrkan ligger fast. Men det blir kärvare för små församlingar som hoppats på engångsbidrag för att kunna genomföra specialprojekt exempelvis i skolan.

Aviseringen om de sänkta bidragen orsakade oro i kyrkan.
Vi hade aldrig trott att det skulle hända.
Höjd kyrkoavgift är en möjlig lösning på stiftets problem. För närvarande går fyra öre per skattekrona till kyrkans verksamhet i stiftet. För en person med en månadsinkomst på 18 000 kronor betyder det 80 kronor per år. Ett öres höjning skulle betyda ytterligare 20 kronor. En annan utväg är att minska antalet anställda i administrationen.
Kyrkofondens förslag på neddragna bidrag är godkänt av kyrkomötets budgetutskott och väntas antas av kyrkomötet i oktober. I november beslutar stiftsfullmäktige formellt hur man ska hantera den nya situationen.
Ann-Katrin Drevfjäll
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om