Bostadsbolag kräver pengar av Nyköpings kommun – hotar med stämning

Bostadsbolaget Derome hus AB hotar att stämma Nyköpings kommun. Bolaget anser att kommunen bör ta kostnaderna för den förstörda strandängen i Brannebol. Detta trots att domstolen har konstaterat att bolaget bär ansvaret.

Strandängen förstördes när kommunen dumpade schaktmassor på den. Men ansvaret ligger hos bostadsbolaget Derome hus AB, anser Mark- och miljööverdomstolen. Men bolaget vill ändå att Nyköpings kommun tar både kostnad och ansvar för arbetet.

Strandängen förstördes när kommunen dumpade schaktmassor på den. Men ansvaret ligger hos bostadsbolaget Derome hus AB, anser Mark- och miljööverdomstolen. Men bolaget vill ändå att Nyköpings kommun tar både kostnad och ansvar för arbetet.

Foto:

Övrigt2019-01-26 20:31

På strandängen som fanns i Brannebol växte ovanliga arter som var viktiga för både fåglar och fiskar. Exempelvis små gäddyngel trivdes bra och kunde växa till i det söta vattnet i strandängen. Men i samband med bygget av den nya kustledningen för tre år sedan förstördes den när kommunen dumpade fyllnadsmassor där. Nyköpings kommun har hänvisat till att bolaget hade gett klartecken till att dumpa massorna på ängen och att bolaget bar ansvaret för att söka de tillstånd som krävdes.

Länsstyrelsen upptäckte den förstörda strandängen och krävde att markägaren, Derome hus AB, skulle återställa den värdefulla marken. Bolaget överklagade, men beslutet fastställdes av både mark- och miljödomstolen och sista instans, Mark- och miljööverdomstolen.

Det kan röra sig om hundratusentals kronor om inte miljoner.

Tomas Wieslander, kommunjurist

Men tvisten slutar inte där. Trots domen i högsta instans kräver Derome att kommunen gör det som bolaget enligt domstol är skyldig att göra. I ett brev ber Derome, via sitt juridiska ombud, kommunen att bekräfta att den tar över ansvaret och kostnaderna för allt som domstolen kräver. Dessutom kräver bolaget ersättning för sina kostnader för juridisk hjälp på knappt 300 000 kronor. Bostadsbolaget hävdar att kommunen "självsvåldigt" och utan överenskommelse dumpade schaktmassorna på strandängen.

– Vi är medvetna om vårt markägaransvar. Men vi anser att de åtgärder som har utförts har varit utan vår vetskap, därför vill vi ha en diskussion med kommunen om vad som egentligen inträffade när de genomförde förflyttningen av schaktmassor till strandängen, säger Andreas Ahlman, affärsområdeschef på Derome.

Tomas Wieslander, kommunjurist i Nyköping, har svårt att förstå bolagets krav.

– Vi hade ett avtal där de uttryckligen sa att de var ansvariga för alla tillstånd. Det här var uppe till prövning och domstolen anser att bolaget bär ansvaret så jag har lite svårt att förstå resonemanget.

Hur mycket pengar det skulle röra sig om har han svårt att uppskatta, men konstaterar att det är omfattande kostnader som Derome kräver att skattebetalarna står för.

– Det lär inte vara några småsummor. Det kan röra sig om hundratusentals kronor om inte miljoner.

Andreas Ahlman förklarar att företaget kommer att följa domen och återställa strandängen. Han understryker att samarbetet med kommunen har varit bra och att de har en fin dialog. Men i senaste brevet hotar Derome med att vidta rättsliga åtgärder och kräver ännu mer pengar då bolaget måste påbörja arbetet med strandängen.

Är det en fin dialog?

– Vi vill få i gång en dialog med kommunen och den har tidigare varit väldigt bra. Det viktigaste för dina läsare är att vi kommer att återställa strandängen, säger Andreas Ahlman.

Uppgrävd slåttermark vid Sjösa i bättre skick

För snart fem år sedan inträffade ett annat missöde i samband med anläggningen av kustledningen. En bit utanför Sjösa hade en annan värdefull äng grävts upp. Då var det en slåtteräng var skyddad enligt lag för sina unika egenskaper. Även här växte ovanliga arter som var på väg att försvinna på andra platser. Även här upptäckte länsstyrelsen att något hade gått på tok och krävde att Nyköpings kommun skulle återställa marken.

Sedan dess har kommunen tagit hjälp för att rätta till misstaget. Något som ser ut att ha fungerat. I dagsläget är länsstyrelsen nöjd med resultatet och det ser ut som om många arter är på väg att hämta sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!