Bostadsrättsförening: "Vi känner oss överkörda"

Medlemmarna i bostadsrättsföreningen Rättstjänaren på Brunnsgatan är upprörda. Vägg i vägg med deras hus ska en ny fastighet byggas. Infartsvägen till den nya fastigheten kommer gå rakt över deras innergård. – Det kommer bli som en gata över vår gård, säger Cristina Söderbärg.

I en bostadsrättsförening på Brunnsgatan är medlemmarna oroliga och upprörda över att kommunen inte tar hänsyn till trafiksäkerheten på deras innergård när en privat ägare ska bygga en ny fastighet och infarten kommer gå rakt över deras gård.

I en bostadsrättsförening på Brunnsgatan är medlemmarna oroliga och upprörda över att kommunen inte tar hänsyn till trafiksäkerheten på deras innergård när en privat ägare ska bygga en ny fastighet och infarten kommer gå rakt över deras gård.

Foto:

Övrigt2018-12-17 07:30

Fastigheten som ska byggas beräknas bli fyra-fem våningar högt och kommer bestå av 25 lägenheter.

I botten våningen ska det vara handel och kontor. Till det tillkommer sjutton parkeringsplatser.

Idag är de ensamma om att använda innergården där deras parkering ligger. När den nya fastigheten byggs kommer trafiken öka där.

– Hur kan kommunen ta mark från en privat markägares tomt till en annan privat markägare, frågar sig medlemmarna i bostadsrättsföreningen Rättjänaren.

Enligt detaljplanen från 1959 borde det enligt medlemmarna inte ens vara möjligt att bygga en väg över deras gård.

Cristina Söderberg, sekreterare för bostadsrättsföreningen Rättstjänaren som består av 26 lägenheter, tycker inte att kommunen tar deras frågor på allvar.

– Vi är oroliga för trafiksäkerheten, bullernivån och säkerheten för barnen. Men våra frågor tas inte på allvar, Medlemmarna är förvånade över att kommunen inte gör en objektiv utredning utan bara ser till den andra ägarens perspektiv.

Föreningen hade ett möte med kommunen i november 2017. Där fick de veta att de skulle bygga ett vackert hus med en fin innergård.

– Vi frågade hur det skulle bli för oss utifrån trafikperspektivet, men vi har fortfarande inte fått några tydliga svar, säger Cristina och de andra boende.

Idag finns en utfarten mot Brunnsgatan, som används av bland annat begravningsbyråns gäster. Den utfarten kommer försvinna och i stället kommer alltså all trafik köras över Rättjänarens innegård.

– Det är snävt mellan vår husvägg och genomfarten till parkeringen på innegården, vi kryper fram med bilarna och vi tar hänsyn till varandra. Vi vill kunna röra oss här utan att vara oroliga för säkerheten, säger Christina och pekar mot grannes dotter som lär sig cykla.

– Det kommer bli som en gata här, säger Helena Nilsson, boende i föreningen.

Helena och hennes make har bott i fastigheten i 50 år. Hon säger att hon inte varit med om något liknande under alla år. Hon ifrågasätter hur kommunen inte kan se mer demokratiskt på frågan om infarten.

– Det här var en kalldusch, de har inte tagit hänsyn till oss, säger Helena.

– Vi blir helt överkörda bokstavligt talat, säger en av männen i bostadsrättsföreningen.

Cristina och de andra medlemmarna menar att det här i praktiken kommer innebära att kommunen gör om tomtindelningen vilket de inte ens trodde var möjligt när det handlar om två privata ägare.

Ärendet ska upp i nämnden den 18 december.

Vad önskar ni ska ske nu?

– För det första att inte beslutet klubbas igenom och att man gör en objektiv utredning, säger Cristina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om