"Bra att skolan visar vad som inte är ok"

Internet är bra till mycket – men vad händer när det dyker upp elaka kommentarer på Facebook eller Instagram? Nätmobbing är i dag ett känt problem för både elever och lärare på Tomtaklintskolan i Trosa och Hedebyskolan i Vagnhärad.

Övrigt2013-11-25 20:46

Att internet är en bra informationskanal kan nog de flesta nätanvändare hålla med om. Du kan hitta nästan allt du vill veta, sådant du inte vill veta och lite till, bara genom att klicka några gånger på telefonen, datorn eller surfplattan.

Många ungdomar är experter på att surfa på nätet. Facebook, Instagram och Twitter är bara några exempel på sociala forum som besöks flitigt. Här kan man lägga upp bilder, skriva statusar och kommentera.

I dag är det vanligt att det dyker upp mer eller mindre elaka kommentarer på chattar och sociala forum. Något som ibland påverkar skolundervisningen. Personalen på Tomtaklintskolan i Trosa och Hedebyskolan i Vagnhärad arbetar aktivt med att förebygga mobbing mellan elever på nätet.

– Det är viktigt att vi arbetar med det här. Många tänker inte på att deras kommentarer kan betyda mycket för den personen som det handlar om, säger Dan Rosenwall, rektor på Tomtaklintskolan.

Enligt Dan Rosenwall och Jenny Törnfält, biträdande rektor på Hedebyskolan, varierar nätmobbingens omfattning.

– Det går i sjok men när det förekommer påverkar det skolan otroligt mycket. Elever mår dåligt, konflikter uppstår och det tar mycket tid från undervisningen, säger Rosenwall.

– Periodvis märker vi av det mycket. Det förekommer säkert mer än vi vet om, eftersom problemen oftast uppstår på fritiden. Därför tror jag att det är viktigt att man har bra kommunikation med föräldrar som kanske ser mer vad som händer då, säger Jenny Törnfält.

Några som ofta är ute på nätet är Charlotte, Rasmus, Ida, Hanna och Ida som går i sjunde klass på Hedebyskolan. De ser både för- och nackdelar med de sociala forum som finns på nätet.

– Det är bra om man vill träffa nya kompisar eller vill hålla kontakt med vänner som inte bor här. Men det är mindre bra om man till exempel lägger upp bilder som man sen ångrar. Även om man tar bort bilden kan den finnas kvar på nätet och användas av någon annan, säger Charlotte Petterson.

– Jag vet en tjej som blir retad på nätet och som mår jättedåligt över det som skrivs om henne, säger Rasmus Ericson.

Alla är överens om att den som skriver något om någon annan ska vara medveten om att det kan få konsekvenser.

– Om du inte har något snällt att skriva, skriv då inget alls, tycker Hanna Lexell.

– Man måste tänka på att det man skriver verkligen kan skada folk, säger Ida Nordgren.

– Man ska inte skriva saker på datorn som man inte kan säga i verkligheten, säger Ida Larsson och får medhåll av de andra.

Att skolan engagerar sig i detta ser sjundeklassarna från Hedebyskolan som positivt:

– Det är bra att skolan tar initiativ och visar att det inte är okej. Då kanske de som håller på slutar, säger Rasmus Ericson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om