Bra betyg för Hedebyskolan

Niondeklassarna i Trosa och Gnesta hade sämre betyg än genomsnittsniorna i Sverige. Men siffrorna ska tas med en nypa salt, menar skolchefen i Trosa.

Övrigt2006-12-06 20:29
Statistiken är rykande färsk från Skolverket. Siffrorna visar meritvärdet för alla dem som lämnade nian i våras.
Det genomsnittliga värdet för eleverna på Frejaskolan i Gnesta, Hedebyskolan i Vagnhärad och Tomtaklintskolan i Trosa hamnade under genomsnittet för riket som helhet.

Andelen elever som var berättigade att söka vidare till gymnasiet det vill säga de som hade godkänt i svenska, engelska och matematik låg över riksgenomsnittet i Trosa kommuns skolor.
Frejaskolans elever låg något under.
Eva Stormgaard, skolchef i Trosa, menar att siffrorna måste tolkas med försiktighet.
Skolor i små kommuner har få elever. Det innebär att någon enstaka elevs insats kan få ett oproportionerligt stort genomslag i statistiken.

Av samma anledning går det inte att jämföra skolornas resultat inbördes.
För att få en rättvis bild måste vi ta hänsyn till faktorer som till exempel social situation och föräldrarnas utbildningsnivå, säger hon.
Elevernas förutsättningar är till exempel bättre i akademikerstaden Lund än i en skola i, låt oss säga, Norrlands inland.

Även andelen pojkar spelar in. Flickor lyckas i allmänhet bättre i skolan. Enligt Stormgard har Skolverket även statistik som visar hur eleverna lyckas utifrån förutsättningarna.
Då ligger Tomtaklintskolan fem snittpoäng under förväntat resultat, medan Hedebyskolan ligger 15 snittpoäng över. Där har skolan i Vagnhärad nått lite längre än den i Trosa.
Är det lättare att få bra betyg på Hedeby än på Tomtaklint?
Nej, det är en myt, menar Stormgaard.
Vi har jämfört betygen med resultaten på de nationella proven. De ligger hyfsat nära varandra i både Trosa och Vagnhärad.
Hedebyeleverna fick till och med något sämre betyg än vad deras prestationer på de nationella proven visade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!