Brandkärrsskolan bryter trend i lärarfråga

Andelen behöriga lärare i låginkomstområden minskar. Det visar en ny rapport från Lärarförbundet, baserat på siffror från Skolverket. En av de skolor som har störst andel behöriga lärare i Nyköping är Brandkärrsskolan, som därmed går emot trenden.

Behöriga lärare på skolor i låginkomstområden minskar, men inte på Brandkärrsskolan. Det är en av de skolor i Nyköping som har störst andel behöriga lärare.

Behöriga lärare på skolor i låginkomstområden minskar, men inte på Brandkärrsskolan. Det är en av de skolor i Nyköping som har störst andel behöriga lärare.

Foto:

Övrigt2017-03-21 17:30

Andelen behöriga lärare är direkt relaterad till utbildningsnivå hos elevernas föräldrar. Uppgiften slås fast av Lärarförbundet i en ny rapport, som bygger på siffror som Skolverket presenterade under tisdagen. Effekten blir synlig i skolor i socioekonomiskt utsatta områden, där behöriga lärare blir allt färre.

I Brandkärr, längs Mariebergsvägen, Brandkärrsvägen och Ortvägen, ligger medelinkomsten på mellan 11500 och 16500 kronor. Detta enligt Livsstilskartan på hitta.se, vilka bygger sina uppgifter på publika datakällor från bland annat Statistiska centralbyrån och Skatteverket. Trots detta går Brandkärrsskolan emot trenden i rapporten från Lärarförbundet. Hela 91,6 procent av skolans lärare är behöriga, enligt uppgift från Skolverket. Till och med fler, om man frågar skolans rektor, Karin Nylund.

– Vi har behöriga lärare i alla ämnen, behörig specialpedagog och behörig lärare i svenska som andraspråk, säger hon, men lägger till att fritidsdelen inte till fullo har behörig personal.

Vad tror det är som gör att ni har så hög andel behöriga lärare på Brandkärrsskolan?

– Jag har ju inte så stor personalomsättning här. Vi försöker också bara ta in behöriga lärare och vi har haft turen att folk stannar kvar.

Hur arbetar ni för att behålla de lärare som ni anställer?

– Jag tror att det är vårt värdegrundsarbete, att alla barn är allas ansvar. Man hjälps åt och har ett jättebra teamwork. Man stänger inte sin klassrumsdörr utan här jobbar man tillsammans.

För att komma till bukt med lärarbristen generellt argumenterar Karin Nydal för samma sak som Lärarförbundet.

– Man måste höja statusen på läraryrket, löner måste höjas och så behöver man jobba med teamwork, man ska inte vara ensam med en stor grupp elever.

För mer information besök sn.se, där du själv kan söka och jämföra andel behöriga lärare i SN-området

Några andra skolor i Nyköping och Oxelösund

Lärarbehörighet angivet i procent, siffrorna visar andelen lärare som har lärarlegitimation och är behöriga i minst ett av sina undervisningsämnen.

Stenkullaskolan, Nyköping: 50, 2

Rosenkällaskolan, Nyköping: 75, 1

Nyköpings högstadium: 64,9

Nyköpings Friskola: 79,7

D-skolan, Oxelösund: 54,2

Breviksskolan, Oxelösund: 71,1

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!