Bristen på undersköterskor gör arbetet ohållbart i Nyköping

Det råder stor brist på undersköterskor inom äldreomsorgen i Nyköping. – Just nu är det sådan personalbrist att man inte hinner göra det jobb man ska göra, säger undersköterska Cecilia Eriksson på äldreboendet Fruängskällan.

Ett intrikat rutsystem på väggen bakom Cecilia Eriksson, Frida Johansson och Annelie Hallqvist visar medarbetarnas schema på demensavdelningen på Fruängskällan. Bristen på både ordinarie och vikarierande undersköterskor gör arbetssituationen kämpig. – Många dagar önskar man att man kunde mutera sig, säger Cecilia Eriksson.

Ett intrikat rutsystem på väggen bakom Cecilia Eriksson, Frida Johansson och Annelie Hallqvist visar medarbetarnas schema på demensavdelningen på Fruängskällan. Bristen på både ordinarie och vikarierande undersköterskor gör arbetssituationen kämpig. – Många dagar önskar man att man kunde mutera sig, säger Cecilia Eriksson.

Foto:

Övrigt2017-05-09 07:00

Undersköterskorna räcker inte till och läget är kritiskt på kommunens äldreboenden. Av cirka 700 tjänster står nästan 60 tomma. Rapporter om underbemanning på bland annat Mariebergsgården har inte sin grund i besparingar, understryker ansvariga i kommunen. Orsaken är brist på undersköterskor.

I korridoren på Fruängskällan kikar en av damerna som bor på demensavdelningen in genom fönsterdörren till kontoret där Cecilia Eriksson sitter med kollegorna Frida Johansson och Annelie Hallqvist och berättar för SN om sin arbetssituation. En annan boende knackar på fönstret innan hon går vidare i korridoren. Okända människor väcker deras nyfikenhet, men kan också förvirra, så vi håller oss inne på kontoret.

Om personalen blir stressad på en demensavdelning kan oro sprida sig bland de boende.

– Därför måste vi vara professionella och hålla stressen inom oss och det är ju inte heller bra. Det leder till utbrändhet och sjukskrivning, säger Annelie Hallqvist.

Vi jobbar med människor, det borde vara mer värt

Flera kollegor tröttnade när det stod klart att undersköterskorna fick dela på tre semesterperioder till sommaren på grund av vikariebristen.

– Den första perioden skulle börja 1 juni och det är inte så kul om man har barn som går i skolan, säger Annelie Hallqvist.

Inför sommaren behövs mellan 200 och 300 vikarier. Än så länge har ledningen hittat 151.

[fakta nr="1"]

Samtidigt som undersköterskorna tycker att de har världens bästa jobb beskriver de en arbetssituation i dagsläget där de arbetar så mycket med sidosysslor som tvätt, städning och beställningar att de har svårt att få tid till det de är utbildade för. Särskild personal för sidosysslorna skulle underlätta.

– Då skulle vi ha mycket mer tid att ägna åt de boende, säger Cecilia Eriksson.

Att de har flera tusen kronor lägre månadslön än exempelvis en arbetare på SSAB med lika lång utbildning tycker undersköterskorna är galet.

– Vi jobbar med människor, det borde vara mer värt, säger Frida Johansson.

Men det räcker inte med höjda löner, tillägger Annelie Hallqvist.

– Allt är inte pengar. Vi måste också få ett erkännande för vad vi gör.

Det kan vara en blick av tacksamhet

Trots kämpiga arbetsdagar, ibland utan att de hinner stanna upp och tänka efter en enda gång, tycker de om sitt jobb. Ett tack eller en kram från en boende är mycket värt, berättar Cecilia Eriksson.

– Det kan vara en blick av tacksamhet som överväger allt det där jobbiga som har varit en dag.

700 underskötersketjänster i kommunen

I hela Nyköpings kommun finns cirka 700 underskötersketjänster.

De finns på särskilda boenden, äldreboenden, korttidsboenden och hemtjänst.

En koll förra veckan visade att det saknades 25 personer på äldreboenden och korttidsboenden samt 33 personer i hemtjänsten.

Det exakta antalet kan variera från dag till dag.

Utöver det saknas fortfarande flera sommarvikarier.

Källa: Nyköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!