Trosa är en av många städer som passar in på den beskrivning som Mona Morgan Collins projekt eftersträvar. Hon gör arbetet tillsammans med Grace Natusch, tredjeårselev vid London School of Economics. De har i ett mejl till Trosa kommun begärt ut handlingar som innehåller röststatistik för kommunens invånare mellan åren 1911-1940.
– Den här typen av statistik innehåller information om vilka individer, identifierade med namn, som hade rösträtt, om de röstade, var de bodde, hur gamla de var och vad de hade för yrke. Med hjälp av den här informationen kan vi också säkerställa familjerelationer och dra slutsatser därifrån, skriver hon i ett mejl till SN.
Vad hoppas ni kunna använda den här informationen till?
– Vi hoppas kunna säga något om de första kvinnliga väljarna. En bild som finns är att kvinnors röstbenägenhet var mycket lägre än mäns i flera årtionden efter att kvinnlig rösträtt tillkom. Men är det verkligen så? Eller var de ibland lika röstbenägna som deras makar eller pappor? Kvinnor som mobiliserade sig under kvinnorättsrörelsen och engagerade sig fackligt var kanske lika röstbenägna som män i deras familjer?
Varför är just Trosa en del av projektet?
– Vi har identifierat Trosa som en av flera städer för vårt projekt. Kommunen behandlar för närvarande vår begäran och kartlägger uppgifterna för Trosa eller omgivande kommuner. Det händer att uppgifterna i enkäterna är utspridda över flera arkiv och ibland saknas flera år också, av oidentifierade skäl. I detta skedde försöker vi undersöka hur många enkäter som finns tillgängliga och sedan samla alla tillgängliga enkäter i antingen Södermanlands eller Stockholms län, uppger hon.
Mona Morgan-Collins berättar även att hon är mycket imponerade på Sveriges kommunala arkivs tillgänglighet. Hon berättar även att de varit villiga att betala för att få tillgång till informationen. Men det behövdes inte.
– Vi har varit i kontakt med mer än tio lokala arkiv och personalen har varit lyhörda och hjälpsamma. De har varit angelägna om att hjälpa oss via mejl på engelska. Det har varit värdefullt för oss och sparat tid och resurser. En jämförelse kan göras med ett annat projekt jag arbetat med i Tyskland där det blev tydligt att tyska arkiv var mycket mindre villiga att arbeta med oss via mejl och de var inte heller särskilt glada att svara på engelska, skriver Mona Morgan-Collins.
Lotta Uddberg är registrator vid Trosa kommun. Hon berättar att kommunen ibland får den här typen av förfrågningar.
– Ja, det har vi gjort tidigare, men inte från utlandet vad jag minns. Vi har hittat det som fanns och tyvärr fann vi bara statistik för drygt tio år, säger hon.
Hon tycker att det är glädjande att höra Mona Morgan-Collins hyllning till svenska kommunala arkiv.
– Vi gör så gott vi kan helt enkelt, och det är roligt att höra att det uppskattas, säger Lotta Uddberg.