Marja Hellström, 73, fick diagnosen bröstcancer för 16 år sedan. Hennes bröstcancer har spridit sig, men tack vare nya mediciner (antikroppar) kan hon leva ett förhållandevis bra liv. En del biverkningar har hon konstaterat med nya medicinen.
– Jag blir fruktansvärt trött, säger hon.
För Marja Hellström följdes beskedet bröstcancer av snabb behandling. Men att döma av Cancerfondens senaste rapport får bröstcancerpatienter i Sörmland vänta femte längst i landet på operation.
►Läs också:Snabb prostatabehandling i Sörmland – men längre väntan för bröstcancerpatienter
Målet i landet är att antalet kvinnor opererade inom 28 dagar från välgrundad misstanke ska vara 80 procent. I somliga fall krävs mer avancerad utredning, som kan förlänga tiden. I Kronoberg opereras 97 procent inom 28 dagar och är med det bäst i Sverige.
I Sörmland handlar det om 34 procent – och är därmed femma från slutet. I Östergötland och Västra Götaland opereras 27 procent inom 28 dagar. De delar jumboplatsen.
– Att först få beskedet cancer är som att få benen undanslagna och sedan tvingas vänta på operation och gå med denna oro – det går inte att beskriva, säger Marja Hellström.
– Det måste bli bättre och vi måste ta upp varför det är så här i Sörmland, säger Mia Andersson, vice ordförande i bröstcancerföreningen.
Marja Hellström säger att föreningen varit i kontakt med ansvariga i länet, skrivit, men gensvaret har varit ljumt.
– Vi får väl göra som Greta Thunberg (miljöaktivist) och protestera, säger Marja Hellström.
Marja Hellström säger att bröstcancercentrum på Mälarsjukhuset har blivit ett lyft. Men Sörmland visar framfötterna även när det gäller att alla patienter ska erbjudas en kontaktsjuksköterska. Där når Sörmland 100 procent. Även när det gäller multidisciplinära konferenser, där specialister formulerar behandlingsrekommendationer för patienten, är Sörmland i topp.
När det gäller observerad överlevnad efter fem år från diagnos når Sörmland 83 procent, detsamma som snittet i riket.