Brottsoffer missnöjda med polisens arbete

Polisen i landet får bottenbetyg av personer som råkat ut för våldsbrott eller stölder. Det visar resultatet från Svenskt kvalitetsindex årliga undersökning som anger hur svenskarna betygsätter samhällets service.

Övrigt2004-02-04 23:12
Totalt har 30 000 personer tillfrågats i hela landet. Av dessa har 3000 människor som råkat ut för misshandel eller stöld i bostad eller blivit av med bilen har fått uppge hur de upplever bemötandet hos polisen, vilket resultat en anmälan har lett till samt vilken återkoppling de fått. Svaren är nedslående för polisen är resultatet det lägsta på femton år, sedan mätningarna påbörjades. I index hamnar omdömet om polisen på 52,2 för år 2003.
Om värdet hamnar under 60 i index, signalerar det ett stort missnöje. Värdet är en sammanvägning av vad man förväntar sig och om man får valuta för pengarna, säger Jan Eklöf, docent vid Handelshögskolan i Stockholm.
Men polisen i Nyköping känner inte igen sig i denna bild. Tvärtom, menar närpolischef Pierre Gunnarsson, har utredningstiderna minskat och människor som råkat ut för något våldsbrott får direkt kontakt med en person som arbetar som brottsofferstöd.
Min personliga åsikt är att vi blivit bättre på detta. I alla fall sedan två år tillbaka, då vi såg över vad vi skulle satsa på, säger han.
Våld i familjen, våld på gatan eller på krogen samt narkotikabrott är prioriterade områden och förra året satsades även extra på utredning av bostadsinbrott.
Totalt har vi 7000 ärenden på ett år, men det är inte många som går till åtal. Småstölder, skadegörelse och cykelstölder är vi väldigt dåliga på men ju allvarligare brott, desto bättre resultat har vi. Om vi inte har några tips i ett ärende, till exempel en bilstöld, läggs det ner ganska fort, men det kan tas upp igen om något nytt kommer fram.

Skillnaden mot för ett par år sedan är också att utredningar kan påbörjas även under helger och sena nätter. Brottsoffer tillfrågas vilken hjälp de vill ha och kan även få stöttning i rättegångar. Men hur är det med uppföljningen?
I det sista polisförhör som hålls med den som anmält brottet lämnas alltid information om anmälan leder till åtal eller om undersökningen läggs ned. Om det går vidare till åtal informerar vi om att det kommer en kallelse från tingsrätten och att man kan få hjälp med målsägarbiträde som stöttar brottsoffret i rättegången, säger Pierre Gunnarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om