Frågan om så kallad gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker har diskuterats i decennier. Förespråkare menar att det skulle skapa arbetstillfällen och ökad turism, medan motståndarna oroar sig för ökad tillgänglighet och konsumtion av alkohol. Nu verkar det finnas en riksdagsmajoritet som är för en förändring, efter att frågan behandlades av socialutskottet i veckan.
Allianspartierna och Sverigedemokraterna säger sig vara för gårdsförsäljning, förutsatt att Systembolagets monopol bevaras. Enligt förslaget som ska upp i riksdagen uppmanas regeringen utreda hur försäljningen skulle kunna fungera i praktiken.
Några som välkomnar nyheten är Daniel Rosin och Mats Johansson, som utgör två fjärdedelar av mikrobryggeriet Södermännens i Gnesta.
‒Nu finns det över 300 bryggerier i Sverige, och jag vet inte hur många vinproducenter. Det här skulle ge ringar på vattnet, och det skulle gynna landsbygden jättemycket, säger Daniel Rosin.
Kvartetten spenderar torsdagskvällarna i Daniels källare och producerar omkring 200 liter öl per vecka, som i dag främst säljs på Systembolaget i Gnesta. Men möjligheten att sälja sina produkter direkt i den egna lokalen skulle inte göra att de kan säga upp sig från sina jobb och bli bryggare på heltid.
‒För oss innebär det inte att vi skulle tjäna en massa pengar eller sälja mycket mer än vi gör i dag. Det här är en principsak, gårdsförsäljning finns ju i princip hela världen utom i det här landet, säger Daniel Rosin.
‒Sedan är det självklart viktigt med ett noggrant regelverk och vi hoppas att det skulle bli bra kontroller, fortsätter Mats Johansson.
Ser ni några risker med den här förändringen?
‒Jag tror inte att konsumtionen skulle stiga i höjden, vi säljer inga billiga saker här. Sverige börjar mogna för en annan typ av konsumtion, som vi förespråkar, där man kan ta ett gott öl till maten en vardag i stället för att supa skallen i bitar på valborg, säger Daniel Rosin.
Även Wilbert Duijvesteijn, som driver Den bryggande holländaren i Gnesta, är glad över att det finns en politisk vilja att införa gårdsförsäljning.
‒Systembolaget är ett jättebra distributionsalternativ, men det vore fantastiskt att som bryggare få sälja sin produkt direkt till kunden. Det är frustrerande när folk kommer till bryggeriet på besök och man inte kan sälja något, särskilt när det gäller turister, säger han.