Ett par kilometer från tågstationen har idékläckaren Linda Kowalski Nordfors samt investerare Magnus Molin och Anders Bergman tillsammans köpt en bit mark (sju hektar) som de vill förvandla till en ekoby.
De två sistnämnda är affärsutvecklare i hållbar utveckling. Vilket även är tanken med ekobyn Tallberget intill väg 830, menar Linda Kowalski Nordfors, entreprenör, konstnär och vd för Kultur & Näringsliv.
– Läget är perfekt för oss utflyttade lantisar som tågpendlar till och från jobbet, säger Linda som klockat fyra och en halv minut från Tallbergets ytterområde till tågstationen i Gnesta.
Tanken är att 18 fristående hus i söderläge ska byggas intill berget och som även skyddas av insyn från vägen av gran och tall.
– Man kan inte bara köpa en tomt och sätta dit ”vad som helst”, utan man köper en tomt och ett hus samtidigt. Köpa på ritning, säger Linda som bor i Sörmland sedan tio år tillbaks och även kommer att bosätta sig i ekobyn.
Själva stommen bakom en ekoby handlar om hållbarhet och miljö och byggs med beständiga naturmaterial. Ekobyn kan komma att få vissa gemensamma energilösningar men "inget är hugget i sten ännu", konstaterar Linda som menar att det är de boende som kommer att forma byn och en eventuell samfällighetsförening.
– Vi planerar också in material som skapar energi och värme i husens konstruktion, som solceller eller glasade partier som både genererar el och släpper in ljus.
Arkitekten Marko Koistinen har i samarbete med Linda skapat bostäderna - sutteränghus, kedjehus och enplansvillor med tydlig skandinavisk design. Vissa hus kommer ha sedumtak.
Under resans gång har trion även fått tips av Varis Bokalders, känd ekoarkitekt som bland annat skrivit böcker om hållbart byggande.
– Det känns bra att ha fått exempel på bygglösningar som är vetenskapligt beprövade.
Själv ser hon gärna generationsboende i byn.
– Det är dynamiskt och bra för mångfalden att inte alla är småbarnsföräldrar samtidigt.
Samhällsbyggnadsnämnden ska skicka ut förslaget på ekobyn för samråd till boende i området samt övriga instanser.
– Trafikverket kan möjligen ha synpunkter kring utfartsmöjligheter till landsvägen eftersom det blir fler boende i området, tror Tomas Enqvist, samhällsplanerare, som annars ser ekobyn som ett välkommet komplement till olika pågående byggen