Byråkratin i den demokratiska unionen
Europeiska unionen skall vara ett "medborgarnas Europa" och unionen och dess institutioner är till för Europas folk.Det låter demokratiskt och bra, och det är själva andemeningen med EU. Men att snabbt försöka förstå och sätta sig in i hur EU fungerar i alla dess vinklar och vrår är som att kliva in i en labyrint med förbundna ögon.Med andra ord, här finns det byråkrati så det räcker.SN har skrapat på byråkratins yta och beskriver i grova drag hur det EU, som vi är med i sedan 1995, fungerar.
Egentligen är det inte mer komplicerat än en vanlig kommun med sina nämnder, kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Men som alltid finns en rad undantag, så även här. Mellan de tunga instanserna kommissionen, parlamentet och ministerrådet finns olika arbetsgrupper och andra mellanstationer.
Kommissionen har ensamrätt att lägga fram förslag till ny lagstiftning. Det är också kommissionen som genomför den politik som parlamentet och ministerrådet beslutat.
20 ledamöter sitter i kommissionen. Margot Wallström representerar Sverige och är vald för fem år. Hennes ansvarsområde är miljö, men hela kommissionen har ett kollektivt ansvar för besluten. Kommissionärerna får inte agera utifrån sina regeringars intressen. Det är unionens intressen som styr.
Euoraparlamentet är världens största multinationella parlament med 626 ledamöter. Ledamöterna är direktvalda av folket. Sverige valde sina 22 ledamöter i juni 1999. Det var ingen valsuccé - endast 38,8 procent av svenskarna deltog.
Parlamentet stiftar lagar, utövar politisk kontroll och kan genom ett misstroendevotum avsätta kommissionen vilket skedde 1999.
Parlamentet yttrar sig över kommissionens förslag, gör ändringar och avslår det man inte gillar.
Ministerrådet är EU:s högsta beslutande lagstiftande organ. Det kallas ibland Europeiska unionens råd, eller bara rådet.
I rådet finns en minister från varje medlemsland. Sveriges representant är utrikesminister Anna Lindh. Hon intar ordförandestolen nästa år när Sverige är ordförandeland från 1 januari till 30 juni.
Idag sitter hon närmast till höger om Hubert Védrine som är Frankrikes utrikesminister. Frankrike är värdland i EU sista halvåret 2000.
Källa: I Europeiska unionens tjänst, utgiven av Byrån för europeiska gemenskapens officiella publikationer. Regeringskansliets EU-info.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!