Calle Nilsson är uppvuxen på en gård i Halmstad-trakten men bor numera på Tafsnäs gård med sambon Therese och deras två döttrar. I ridhuset finns 40 hästar och på gården pågår verksamhet som ridläger bland annat.
Calle Nilsson har lärt sig yrket genom mångårig träning och har själv även tävlat med hästar.
– Det viktiga är att kunna läsa hästarna och vara trygg i jobbet, tror Calle Nilson som menar att det kanske är bra att hästarna inte inser vilken styrka de besitter jämfört med människan.
Förr fanns tre hovslagare inom en radie på 300 meter från gården här, berättar Calle som nu är ensam kvar.
Det är ett slitigt jobb med en arbetsmiljö som inte är helt optimal ur ergonomisk synpunkt. I ur och skur sker det tunga jobbet. I hans hantverkarbil hänger alla olika modellskor på en ställning. Verktyg, borr och även ett klassiskt städ där han hamrar till passade skor.
– En vanlig dag kan jag sko fyra hästar. Men det kan variera eftersom hästarna har lite olika temperament, en del har svårare att stå still.
Hästskor byts eller rättare sagt "verkas" med ungefär 6-8 veckors mellanrum. Gäller det travhästar så sker det oftare. Vintertid kan hästarna även få möjlighet att få broddar på hästskorna.
Men hur känns det för hästarna när du tar bort horn, formar hoven, raspar och sedan spikar?
– Man kan jämföra det med att klippa naglarna. Det känns ju inte, bara när man klipper för nära gör det ont. Jag måste vara så skicklig att jag inte spikar sömmen för långt in för det gör ont eller för långt ut för då kan hästen tappa skon.
Men varför behöver hästar skor?
– Det är för att skydda hovarna, helt enkelt. Vildhästar springer ju på varierat underlag som gräs och berg och behöver därför inte skor. De är inte heller utsatta för samma belastning som hästar man rider på.
Hovslagaren är ett gammalt hantverksyrke som liknar smedens. Andra liknar hovslagaren vid en ortoped och fotvårdare och menar att rätt hästsko faktiskt kan avhjälpa olika problem som hästarna har.
– Jag skor efter hoven. Det gäller att anpassa skon efter hästen och tillpassa med precision.
Den 7 november var Calle Nilsson och 300 andra hantverkare och deltog vid en ceremoni i Blå hallen i Stockholm där fick bevis för sin skicklighet och sitt hantverkskunnande.
För utbildade hovslagare ser framtiden relativt ljus ut vad gäller jobb och gesällbrevet är ett kvitto på Calle Nilssons hantverkskunnande.