Camilla Läckberg har tv:n som skrivlampa

Camilla Läckberg antar civilekonomens perspektiv på författandet. Och visst fungerar det bra. Hennes senaste deckare, Olycksfågeln har passerat 100 000 sålda exemplar. I går besökte hon Nyköping för att avslöja trolleriknepen bland annat att skriva framför tv:n.

Övrigt2006-07-31 23:50
Jag måste sitta framför tv:n och skriva. Det får inte vara för tyst.
Fast egentligen är det väl just trolleriknep som inte krävs för att bli en bra författare enligt henne utan främst självdisciplin och målmedvetenhet.
Bra sittfläsk är bästa egenskapen hos en deckarförfattare. Rumpan är pistolen, man kan inte sitta och vänta på inspiration, säger hon.
Det där med att skriva för konsten är inte riktigt Camilla Läckbergs grej. I stället antar hon civilekonomens perspektiv på skrivandet.
Man måste ju älska skrivarprocessen, men det är ändå ett hantverk. Jag har till stor del min ekonombakgrund att tacka. Jag ser det som ett företagande.

Hon påstår att hon är lat, men en bok per år vittnar om en bra arbetsdisciplin.
Det är just för att jag är lat som jag bestämde mig för att jag skulle skriva en bok per år. Och i mitt kontrakt står det att jag måste komma ut med en ny bok till nästa vår, så därför har jag inget val. Om mitt förlag hade sagt ta det lugnt, boken får komma när den kommer, så hade det förmodligen inte blivit mycket gjort.
Efter kaffe och frukost på morgonen slår hon sig ned med skrivandet, och det där med att författandet är ett ensamt arbete kan hon gå i god för.
Det är jätteensamt. Därför söker vi författare oss till varandra.

För att mota ensamheten i grind brukar hon träffa några författarvänner och ventilera författarvåndorna. Denise Rudberg, Kajsa Ingemarsson och Martina Haag hör till skaran.
Det har gått mycket bra för Camilla Läckberg sedan hon bestämde sig för att lägga civilekonomin åt sidan för några år sedan för att prova på författandet. I maj gav hon ut sin fjärde bok, Olycksfågeln. Redan dag ett låg den etta på försäljningslistorna.
Det känns helt overkligt att så många läser det jag plitar ihop på kammaren. Jag brukar fortfarande gå in i bokhandlar och kolla om de har mina böcker, säger hon.

Camilla Läckberg kommer från Fjällbacka, som även har blivit skådeplats för hennes romaner.
Jag var lite orolig när
första boken kom ut över vad de skulle tänka om den hemma i Fjällbacka, det var ju inte en odelat positiv bild jag gav av platsen. Men det har gått bra. Jag blev vald till årets Fjällbackabo år 2004, säger hon och slår ut i en liten segergest där både stolthet och ironi får plats.
Varför är de små samhällena så passande för deckare?
Folk har koll på varandra och det blir en tacksam
bakgrund för mord. Huvudpersonerna i hennes böcker bygger till viss del på henne och hennes man, något som maken mottar med
blandade känslor.
Måste du ha med de där mackorna igen brukar han fråga. Mackorna i fråga är av det mer kontroversiella slaget. Knäckebrödsmackor med mycket kaviar och ost som doppas i varm choklad. Och mycket riktigt äter Camilla Läckbergs man dessa chokladfuktiga kaviarmackor med glädje.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om