Campinglivet mot nytt rekord – tack vare nya trender

Det spås en rekordsommar för campingen – trots att förra året var ett rekordår. Bakom det finns nya trender som lockar folk som annars inte skulle ha tänkt tanken att campa.

Campingvärden Susann Borg har ett rekordår bakom sig på Jogersö camping. Nu spår branschen att även 2017 blir ett rekordår.

Campingvärden Susann Borg har ett rekordår bakom sig på Jogersö camping. Nu spår branschen att även 2017 blir ett rekordår.

Foto:

Övrigt2017-07-04 12:21

– Nej!

Svaret är lika kort som tydligt från Tomas Ljunglund där han sitter i solen utanför husbilen som tagit honom från hemmet i Kramfors till Kolmården, västkusten och nu tillbaka till östkusten och Oxelösund.

– Nej, jag hade inte gjort det här om det inte varit med husbil. Jag hade inte pyst runt i 80 kilometer i timmen med husvagn. Det är få som håller hastigheten med husvagn, men de är inte gjorda för att köra i 100 kilometer i timmen, de svajar ordentligt. Med den här kommer man fram mycket fortare och allt finns i den, säger han och nickar mot den silverfärgade bostaden och fortskaffningsmedlet.

Han och sonen Felix är några av dem som hittat till Jogersö camping för första gången. Som för många andra är det husbilstrenden som gör att campingsommaren 2017 ser ut att slå alla rekord, samtidigt som de som campar med husvagn eller tält finns kvar.

En bit bort går campingvärden Susann Borg runt med en kanna och ser till att blommorna får vatten. Hon berättar att 2016 var deras rekordår med cirka 50000 gästnätter. Nu ser det ut att bli något liknande, trots en trevande start med inte fullt så gynnsamt campingväder.

– Nu har högsäsongen börjat. Det kommer att vara knökfullt på helgerna och något mindre i veckorna fram till mitten av augusti. Det jag har sett är att det kommer större sällskap numera – Allt från grupper med tyskar till motorcykelåkare. När jag började 2004 var det kanske 3–4 procent husbilar. Nu är det runt 20 procent, berättar hon.

– Jag har märkt att båtfolk har bytt till husbil när de blivit lite för gamla för att hoppa iland på öar. Samtidigt vill de ha kvar friheten att kunna åka runt.

Om camping i begynnelsen var ett sätt för den svenska arbetarklassen att kunna åka på semester, så är nykomlingarna på campingplatserna knappast några budgetturister. Tillbaka hos Tomas Ljunglund flikar han in att det är ett dyrt intresse som han ännu inte har bestämt sig för om det är värt att satsa på.

– Det här är inte förunnat alla. Jag har haft tur och kunnat låna husbilen av ett par kompisar. Den kostade 550– 600000 begagnad. Ny kostar den nästan som ett hus. Skaffar man en sådan här måste man använda den mycket, säger han.

Campingbranschen i Sverige

Campingbranschen hade 15,6 miljoner gästnätter under 2016.

Västra Götalands län, Kalmar län och Hallands län är de mest populära regionerna.

Västra Götaland hade nästan tre miljoner gästnätter medan Kalmar län, där campingplatstäta Öland ingår, hamnade på en andra plats med cirka 1,7 miljoner gästnätter. Halland hade runt 1,55 miljoner gästnätter.

2016 hade Jogersö camping cirka 50000 gästnätter. Jämförelsevis hade de 19000 gästnätter under 2004. 2016 var rekordåret även här, precis som för Sverige totalt.

Källa: SCR Svensk camping

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!