Cancerbehandling döms ut

Resultatet av försöksverksamheten med strålning av hjärntumörer vid Studsvik Medical motsvarar inte de högt ställda förhoppningarna. Det visar den utvärdering av 30 behandlade patienter som nu är färdig.

Övrigt2004-03-24 20:59
Det var i mars 2001 som den världsunika så kallade BNCT-metoden som behandlingsform av den svåra hjärntumörsjukdomen glioblastom hade premiär ute på Studsvik Medical. Försöken pågick under två år. Sedan dess har en grupp bestående av ledande onkologer och neurokirurger från hela Sverige arbetat med utvärderingen.
Tyvärr måste vi konstatera att resultaten inte är så positiva som vi hade hoppats på, säger Roger Henriksson, onkolog vid Umeå universitet och ordförande i utvärderingsgruppen.
Även om vår studie bara omfattar 30 patienter kan vi dessvärre inte se att resultaten av BNCT-behandlingen är bättre än den är vid konventionell behandling.

Roger Henriksson berättar att en vetenskaplig utvärdering av detta slag delas upp i tre faser.
Fas 1 och 2 som vi nu genomfört syftar till att avgöra om vi ska gå vidare till den tredje fas som innebär att man fördjupar jämförelsen med konventionell behandling. Resultatet pekar dock på att det inte är meningsfullt att gå vidare till fas 3. De medicinska resultaten är inte tillräckligt bra för det.
Av de 30 behandlade patienter som ingick i studien lever i dag 6 personer.
Tumörerna har helt enkelt inte svarat tillräckligt bra på behandlingen för att man ska vilja gå vidare. Troligtvis beror det på att den så kallade borbäraren inte fungerat fullt ut som man tänkt sig. Det har inneburit att strålningen inte bara nått tumören utan också drabbat omkringliggande vävnad, säger Roger Henriksson.

Utvärderingsgruppens slutsats är därför att verksamheten vid Studsvik Medical måste förbättras innan man återupptar behandlingarna.
Bland annat bör man få fram en bättre borbärare, säger Roger Henriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om