Ett lågtryck bråkar om luftrummet ute på Femöre den här onsdagsförmiddagen två dagar in på oxelösundarnas sommarlov. Himlen är oroväckande grå och havet grumlas av de ostliga vindarna.
I riksmedia är socialdemokratin under lupp och Dagens Nyheter har samma morgon konstaterat att Löfven inte lyckats särskilt bra med de 110 vallöften som han och hans partikollegor basunerade ut inför förra valet. Bättre har det gått för Oxelösunds kommunalråd Catharina Fredriksson. Förutom trängseln i skolorna kan hon bocka av fyra av fem vallöften under den gångna mandatperioden. Då är det värre med det allmänna missnöjet som pyr ute i landet, som enligt flera opinionsundersökningar kan komma att fälla sittande regering.
– Det är svårt att peka på vart det här missnöjet kommer från. Enligt alla prognoser har Sveriges befolkning fått det bättre under de senaste fyra åren. Samtidigt går samhällsutvecklingen rasande fort och vad som är på agendan svänger från en dag till en annan. Det gör det svårt för oss att parera, säger hon.
Att pendeln svängt från ett kollektivt samhälle till ett starkt individualistiskt är självklart problematiskt för ett parti som vilar på kollektiva grunder. Men Catharina menar att partiet ideologiskt står för samma saker som det alltid gjort.
– Socialdemokratin 2018 står upp för välfärden och en rättvis fördelning av de ekonomiska resurserna, och för ett jämlikt samhälle där vi värnar om varandra. När du är som svagast ska samhället vara som starkast.
Hon får det att låta enkelt. Ändå verkar partiet ha tappat förmågan att kommunicera med sina väljare. Catharina Fredriksson erkänner också att kommunikation är något av det svåraste som finns.
Det är svårt att få människor som bildat sig en uppfattning att ändra sig, även om de blir motbevisade.
Att förmedla budskap som tränger genom bruset är samtidens stora utmaning. Särskilt när folk redan estämt sig för en sanning, menar hon och hänvisar till titeln på debattören och journalisten Jack Werners bok "Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå" som handlar om myter på nätet och behovet av källkritik.
– Det är svårt att få människor som bildat sig en uppfattning att ändra sig, även om de blir motbevisade. Samtidigt är konflikten en del av det demokratiska samhället. I och med sociala medier har konflikten blivit synlig vilket ju i grunden är bra, säger hon.
Catharina Fredriksson har valt mötesplatsen för intervjun med hjärtat. Här, på platsen där den gamla SSU-stugan låg tills den revs för nio år sedan, började hennes politiska engagemang för snart 40 år sedan. På den tiden var SSU-stugan en given mötesplats i det föreningsstarka Oxelösund och Catharina Fredriksson lägger själv upp bollen genom att berätta om hur hon hjälpt till att måla om den gamla byggnaden innan den blev invaderad av hästmyror. Det för oss naturligtvis in på Catharina Fredrikssons kanske enda stund i skottgluggen under den fyra år långa mandatperioden, nämligen svartmålningen av restaurang Läget som saknade bygglov.
– Micke Santos som skulle driva restaurang Läget är min granne och vän privat. Jag är en person som gärna hjälper vänner och bekanta. I efterhand visade det sig att det saknades bygglov och det är inget jag kan förändra. Däremot kanske jag kan dra lärdom.
Hur då?
– Genom att bli bättre på att värdera hur olika situationer kan påverka mig som kommunalråd.
En annan utmaning som Catharina Fredriksson hanterat under mandatperioden är flyktingkrisen – där inte bara partiet ställdes på prov, utan hela samhället. Och Oxelösund var en av de kommuner som tog emot flest flyktingar i hela Sverige.
– Vi fick ingen föraning, utan hux flux landade det 100 nyanlända i Oxelösund, som mest kom det runt 300 personer. Det var bara att hantera det och med facit gjorde vi det bra trots att det blev en enorm utmaning för skola och förskola. Föreningslivet och privatpersoner gjorde det möjligt.
Invandrarfrågan verkar inte vara någon jättegrej för oxelösundarna enligt SN:s valenkät...
– Oxelösund har alltid haft ett stort behov av invandring och har därför en rätt hög andel med annan bakgrund. Här finns folk med rötter i allt från Finland, Jugoslavien till Chile, och nu Syrien.
Hur tolkar du att integration seglat upp som den viktigaste valfrågan i riket?
– Jag tolkar det som att vi måste ge de människor som tagit emot en chans att komma in i vårt samhälle och bidra och etablera sig. För mig är det integration.
Du har nu suttit din första hela mandatperiod som Oxelösunds kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen, har det varit som du förväntade dig?
– Jag tror inte man kan förbereda sig på den här rollen. Det är ett uppdrag som bygger på förtroende, samtidigt som det är en krävande och utsatt position där man förväntas vara tillgänglig dygnet runt.
Har du förändrats?
– I grund och botten är jag samma person men jag har lärt mig otroligt mycket – saker har inverkat på mig, så är det. Men förändrat mig vet jag inte.
I Oxelösundsrevyn karakteriseras du som "Sveriges snällaste kommunalråd"...
– Jag är inte den som pucklar på andra, det ligger inte i min natur. Jag är nog rätt samarbetsinriktad. Och lojal.
Har du ont i magen någon gång?
– Nej, men under perioder har jag jobbat mycket och varit uppe i varv. Då kan jag vakna 02.00 och gå i gång och börja jobba med ett anförande eller formulera ett mejl som jag har i huvudet. Numera har jag en padda vid sängen där jag skriver upp saker på natten. Som tur är har jag lätt för att somna.
Viktigaste valfrågan?
– Närmaste tiden handlar det om att fortsätta bygga. Vi måste bygga ut äldreboende, bygga infrastruktur, skolor. Stora och nödvändiga investeringsprojekt.
Det låter inte så sexigt?
– Det är nödvändigt. Alla samhällsbyggen har ett bäst-före-datum och mycket i Oxelösund som byggdes på 60-och 70-talet har kommit till vägs ände. Vi måste investera i nytt i stället för att lappa och laga.
Hur går det i valet?
– Det är alltid på valdagen det avgörs. Men vi är öppna för ett samarbete över blockgränserna om det blir nödvändigt. SD har inte samma värderingar och har inte heller förvaltat det mandat de fått från sina väljare, så där är ett samarbete uteslutet.
Sitter du ytterligare en fyraårsperiod efter det här valet?
– Vi tar en period till att börja med. Sen får vi se.