Erik Carlgren jobbar sin sista vecka som kommundirektör i Nyköping efter nästan 15 år. Anledningen till att han inte får jobba kvar är att det nya styret vill byta ut den modell som styr politiken och förvaltningen i kommunhuset. Erik Carlgren ser inte nyttan med att helt byta styrmodell utan har ansett att det räcker med att justera vissa delar.
– Vi vill komma fram till något nytt. Vi behöver att alla ser fördelen med att titta över den och hur vi ska kunna styra framåt. Då behöver vi ha nytt tänk kring det, förklarar kommunalrådet Martina Hallström (C).
När Alliansen kritiserade styrmodellen för knappt två år sedan svarade kommunalrådet Urban Granström (S) att det inte fanns något behov av byte.
– Vår styrmodell är tydlig (...) Men det är ett omfattande arbete att byta och leder inte till någon större nytta, sade han till SN.
Vi behöver att alla ser fördelen med att titta över styrmodellen
Martina Hallström (C)
Men Centerpartiet tyckte annorlunda.
– Det är klart att vi har sett behovet av att göra förändringar, det gick vi ju till val på. Det är ingen hemlighet, säger Martina Hallström som är kommunalråd sedan C gjorde en uppgörelse om att styra Nyköping tillsammans med S och MP.
Att Erik Carlgren får 20 månadslöner för att gå tidigare tycker hon är rimligt.
– Ja, det tycker jag. Han är inte uppsagd för att han har gjort ett dåligt jobb. Vi är inte missnöjda utan vi vill se framåt så ingen skugga på Erik.
– Vi säger upp i förtid, då blir det en förhandling. Han hade kunnat jobba kvar till 67 så jag ser inget konstigt i det, säger hon.
Erik Carlgren hade ett vanligt anställningsavtal utan något specifikt skrivet om avgångsvederlag. Något som Jan Carle som var kommunalråd när avtalet skrevs under, tycker är bra.
– Den som har ett vanligt avtal har massor av skydd, man kan inte bara avskeda folk som bekant. Han var anställd som en vanlig tjänsteman. Han hade tjänstemobil, men ingen bil eller så. Det var som för alla andra chefer och jag tyckte att han skulle vara anställd på lika villkor.
Eftersom Erik Carlgren slutar i förtid blev det förhandling om hur mycket han skulle få. Enligt Tomas Björck, arbetsrättsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting, är 20 månader inte exceptionellt när det gäller chefer på den nivån som inte omfattas av lagen om anställningsskydd (LAS).
– Man kan se det som en kompensation för att personen inte omfattas av LAS, en form av omställningsförsäkring.