Centrum ska bli säkrare – och roligare

Efter klockan 17 töms stadskärnan ofta på folk. Det vill Nysam ändra på genom ett projekt som ska få fler att vilja vara kvar och känna sig trygga även kvälls- och nattetid.

Sträckan mellan Stora torget och Östra storgatan har stora möjligheter att bli ett mer inbjudande stråk, tycker verksamhetsstrategen.

Sträckan mellan Stora torget och Östra storgatan har stora möjligheter att bli ett mer inbjudande stråk, tycker verksamhetsstrategen.

Foto: Helikopterbild.se

Övrigt2017-09-14 19:12

Uteserveringar med familjeerbjudanden på vardagkvällar, central lekpark, affärer som har öppet till minst 19 och mer belysning. Det är några av sakerna som Nysams verksamhetsstrateg Harriet Nilsson hoppas på.

Projektet Purple flag har fått bland annat Eskilstuna centrum att bli mer välbesökt, liksom andra städer i Sverige och utomlands.

Tanken är att kommunen, fastighetsägare, näringslivet och andra aktörer ska jobba tillsammans efter vissa kriterier för att skapa säkra och trevliga mötesplatser för alla.

– Vi ska se hur vi kan få mer puls och rörelse mellan i första hand 18 och 20, för att minska glappet mellan affärernas stängning och restaurangerna. Det behöver inte betyda kommersiella mötesplatser, utan andra anledningar till att folk vill vara kring torget kvällstid, säger Harriet Nilsson.

Hon konstaterar att Nyköpings befolkningsunderlag kanske inte riktigt är där än att nya kvällsöppna kaféer, restauranger och affärer kan frodas. Men många flyttar till kommunen varje år, ofta från storstadsregioner och med en vana att umgås ute på ett enklare sätt.

– I takt med att stan växer måste vi också möta det. Och inte vila på gamla traditioner och säga "det går aldrig i Nyköping". Jag tror på upplevelser, det skapar folkliv.

Linda Davidsson, på väg att ta en fika på Princess efter jobbet, tycker att det är positivt med festdagar, marknader och andra arrangemang som drar mycket folk.

– Jag tror inte att jag skulle handla mer kvällstid, men vill gärna ha fler uteserveringar.

Hon saknar en riktigt bra hamburgerbar centralt, medan kompisarna Anna-Maria Vidov och Amanda Lilja är mer inne på en bra salladsbar. De tycker att det har blivit stor skillnad sedan Espresso house, med öppet till 21, kom till stan.

Anna-Maria Vidov, som själv jobbar i butik, ser att kunderna försvinner redan i 17-tiden.

Men enligt Nysams Harriet Nilsson skulle öppettider fram till 19 eller 20 locka helt nya kundgrupper, till exempel bland de 6 500 pendlare som kommer tilbaka till Nyköping kvällstid efter att ha jobbat på annan ort.

Även om inte sena butiksöppettider är huvudmålet med Purple flag-projektet så hoppas hon att många handlare ser en vinning i att satsa på förlängda öppettider.

– Det måste få kosta pengar i början om man ska tjäna pengar.

Men i första läget är det fastighetsägare och kommunen samt andra offentliga verksamheter som måste visa vägen, anser hon. Mer belysning, upprustade fasader och andra ytor – trivsamma platser att hänga på, helt enkelt.

Till en början ser hon Stora torget och Storgatan på båda sidor som ett första steg som sedan kan följas av fler.

Till exempel längs Nyköpingsån, vattenvägen från centrum mot hamnen, där det redan finns långt framskridna planer på förbättringar.

Det har det talats om länge?

– Ja, men jag tror att det finns en handlingsförlamning. Alla väntar på att någon annan ska sätta i gång. Och det gäller inte bara Nyköping, säger Harriet Nilsson.

Vad skulle du själv önska för Stora torget?

– Man måste ju få drömma: tänk om residenset kunde byggas om till hotell och restaurang.

Purple flag

Syftet är att skapa mer trygga och lönsamma stadskärnor där breda grupper vill vara kvällstid. Kalmar har exempelvis ordnat kommunfinansierade patrullerande ordningsvakter fram till 04.

Projektet drog i gång 2006 i Storbritannien under valspråket Helping people make great places.

Fastighetsägare, restauranger, kaféer, barer, nattklubbar, hotell, biografer, handel, teater/konserthus, polis, vaktbolag och nattvandrare blir involverade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!