Champagnetjuv döms för flera inbrott i Nyköping

En man i 20-årsåldern döms för grov stöld efter ett inbrott på Runebergsgatan i Nyköping i mitten av februari. Mannen döms samtidigt för stölder ur ett källarförråd.

Foto:

Övrigt2018-04-16 07:00

En granne ringde det bortresta paret och berättade att de haft inbrott. Altandörren var sönderslagen. När paret kom hem upptäckte de att någon hade rotat i lådor i bostaden och öppnat en flaska champagne. Korken låg bakom soffan.

Tjuven hade bland annat tagit mobiltelefoner, kläder och mediciner, tillsammans värt över 20 000 kronor.

Paret har i efterhand fått tillbaka allt som stals men inbrottet har påverkat dem. Kvinnan berättade under rättegången att hon tar med sig handväskan till sovrummet när hon går och lägger sig och tycker att det känns olustigt att vara bortrest över natten.

I lägenheten fanns spår av den nu dömde mannens DNA. När han greps hade han det stulna godset på sig men han nekar ändå till inbrottet och stölderna.

Mannen döms också för stöld ur ett källarförråd en knapp vecka före jul samt för ringa narkotikabrott.

Brotten har ett straffvärde på åtta månader men mannen döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Frivården bedömer att mannen behöver vård och behandling för sitt missbruk och kriminella levnadssätt och föreslår vård på ett behandlingshem. Mannen har samtyckt till det.

Han ska betala de stölddrabbades självrisk men det inbrottsdrabbade paret får inte ersättning för kränkning eftersom brotten inte anses ha inneburit en allvarlig kränkning av deras personliga integritet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!