Charlie fick nej – ingen prövning för autistisk pojkes rätt till fritids

Det blir ingen rättslig prövning för den autistiske pojken Charlie i Oxelösund, meddelar kammarrätten. Därmed får kommunen som den vill – pojken får inte gå på fritids. I stället löser familjen saken på hemmaplan.

SN 19 augusti.

SN 19 augusti.

Foto:

Övrigt2017-11-06 16:11

I somras rapporterade SN om den autistiske pojken Charlie, 13, vars föräldrar stred för att han skulle få behålla sin plats på Peterslundsskolans fritidsverksamhet.

Charlies mamma, Emelie Vestman, berättade då att fritids hade varit till stor hjälp för Charlies utveckling. Med hjälp av fritidspedagogerna hade han överkommit sin rädsla för att befinna sig i skolan, och att han nu vågar leka med de andra barnen och att hans talspråk utvecklas.

När Charlie blev 13 år växte han ur fritidsverksamheten, sett till kommunens regler. Då bestämde Oxelösunds kommun att han skulle få en plats på en korttidsverksamhet i stället, där han i princip bara skulle träffa vuxna.

Charlies föräldrar valde då, i somras, att överklaga vård- och omsorgsnämndens beslut till förvaltningsrätten. När ansökan avslogs skickade de vidare överklagan till kammarrätten.

I dagarna kom beskedet att inte heller denna instans beviljar prövningstillstånd.

Därmed får kommunen som de vill. Det är korttidsverksamhet som gäller för den autistiske pojken.

Emelie Vestman är besviken:

– Man har inte haft något barnperspektiv på det hela. Chefen på korttidsboendet har sagt att verksamheten är bra för Charlie, och då har förvaltningsrätten gått på det. Charlie har inte haft någon riktig chans, det har aldrig handlat om barnets bästa, säger hon.

Vad händer nu? Kommer ni låta Charlie ta del av korttidsverksamheten?

– Nej, ända sedan sommarlovet har jag och mina föräldrar hämtat honom efter skolan, och tagit hand om honom själva. Så det blev ju väldigt kostnadseffektivt för kommunen kan man säga, säger Emelie Vestman.

Det här har hänt

När Oxelösundspojken Charlie fyllde 13 år upphörde hans rätt till fritids. Oxelösunds kommun beslutade att han i stället skulle erbjudas en plats på en korttidsverksamhet.

Charlies föräldrar bestred beslutet. De menade att korttidsverksamheten, dit Charlie skulle åka med taxi från skolan varje eftermiddag, inte skulle bidra med den sociala stimulans som Charlie behövde. På korttidsverksamheten skulle han nästan uteslutande komma i kontakt med vuxna.

Kommunen stod på sig. De anser att verksamheten var god nog, samtidigt som det är mer kostnadseffektivt att erbjuda honom en plats där än att köpa en fritidsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!