Chefen förklarar Gnesta vårdcentrals bottenbetyg – "Svårt att nå det vi önskar"

Patienterna är inte nöjda med att ständigt få träffa nya läkare. Det berättar Irene Bävman Fjäll, chef på vårdcentralen i Gnesta som nyligen hamnade i botten på en rankning av länets vårdcentraler.

74 procent av patienterna på Gnesta vårdcentral är nöjda med helhetsintrycket, enligt den nationella patientenkäten som blev offentlig nyligen. Bara två av landstingets 27 vårdcentraler fick sämre betyg, däribland Trosa vårdcentral.

74 procent av patienterna på Gnesta vårdcentral är nöjda med helhetsintrycket, enligt den nationella patientenkäten som blev offentlig nyligen. Bara två av landstingets 27 vårdcentraler fick sämre betyg, däribland Trosa vårdcentral.

Foto:

Övrigt2018-04-12 07:00

Vårdcentralerna i Trosa och Gnesta hamnade nyligen i den absoluta botten på listan över helhetsintrycket, när länets patienter svarade på en enkät.

På Gnesta vårdcentral är Irene Bävman Fjäll tillförordnad chef sedan tre veckor tillbaka, efter att den tidigare chefen Elin Sandberg slutat efter bara ett par månader på posten.

Bävman Fjäll berättar att den kategori där patienterna i Gnesta gav sämst betyg var "kontinuitet och koordinering". I praktiken handlar det om att patienter ofta får träffa nya läkare, eftersom vårdcentralen har svårt att tillsätta tjänster och tvingas täcka upp med hyrläkare. Många vårdcentraler har samma problem, men i Gnesta svarade bara 60 procent av patienterna att det här fungerar bra, att jämföra med rikssnittet på 70 procent.

– Naturligtvis så vill vi alla leverera en vård som patienterna är nöjda med, men det är svårt att nå upp till det vi önskar, säger Irene Bävman Fjäll.

Bäst betyg fick Gnesta vårdcentral i kategorin tillgänglighet, som handlar om hur lätt det är att boka tid och komma fram på telefon.

– Där ligger vi på samma nivå som rikssnittet, konstaterar Bävman Fjäll.

Hon berättar också att man just nu håller på att se över möjligheten att öppna en lättakut i Gnesta, något som gjordes i Trosa under förra året. Skillnaden är att man inte behöver boka tid i förväg för ett besök på en lättakut.

– Det fanns ett arbete planerat som stannade upp i och med att den tidigare chefen slutade, nu ska vi titta på hur behovet i befolkningen ser ut.

Intervjuerna inför tillsättningen av en ny permanent chef för vårdcentralen i Gnesta inleds om någon vecka. Irene Bävman Fjäll meddelar att hon inte kommer att söka tjänsten, utan planerar att återvända till sitt tidigare uppdrag i Eskilstuna.

SN har vid upprepade tillfällen försökt nå chefen för vårdcentralen i Trosa, som med god marginal får sämst betyg i länet av sina patienter. Chefen har dock inte gått att nå.

Låg svarsfrekvens

Den nationella patientenkäten görs vartannat år i hela landet. Resultaten som presenterades nyligen bygger på enkätsvar som samlades in under en månad förra året.

I Gnesta var det 143 av de 395 slumpvis utvalda patienterna som svarade på enkäten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om