Cheferna har de säkraste bilarna

Hemtjänsten i Nyköping och Oxelösunds kommun kör mest tjänstebil av alla i kommunen, men de har inte de säkraste bilarna. I de båda kommunerna är det ledningen som sitter säkrast bakom ratten.

Övrigt2004-01-25 21:42
På hemtjänsten i Nyköpings kommun, kör personalen bland annat runt i osäkra småbilar som Renault Megane och Opel Corsa, när de ska ut på sina hembesök. Hälften av de bilar som hemtjänsten använder håller inte högsta säkerhetsklassen enligt försäkringsbolaget Folksams betygskala som är gjord genom att undersöka inträffade olyckor.

Trots att hemtjänsten tillhör den yrkesgrupp inom kommunen som åker absolut mest bil, berättar Lars-Göran Boberg som är inköpare på Nyköpings kommun.

Oxelösunds kommun använder i huvudsak småbilar i både kommunens hemtjänst och övrig verksamhet. Enligt Lars-Erik Carlsson som är inköpschef satsar de inte på att köpa överdrivet säkra bilar eftersom det mest handlar om stadskörning, och då behövs inte samma säkerhet. Kommunledningen kör dock omkring i en Saab 9-3.

De säkraste bilarna, som till exempel Saab 9-5 och Volvo V70 finns hos cheferna i både Oxelösunds- och Nyköpings kommun och Sörmlands landsting. Trots att de i många fall inte tillbringar mer tid på vägarna än hemtjänsten.
Det är bilar som är för dyra i inköp för kommunen och det fåtal som finns har hamnat hos förvaltnings och kommunledningen, säger Lars-Göran Boberg.
Att hemtjänsterna har småbilar som är lite osäkrare beror delvis av att småbilarna är billiga i inköp och drift, men även bra miljömässigt sett. Dessutom lämpar de sig bra i stadstrafik eftersom de är smidiga och bra anpassade till hemtjänstens besöksverksamhet, berättar Margareta Petterson, administratör på äldreomsorgen.

Folksam har gjort en undersökning av vilka bilar som ett urval av företag och myndigheter köper in till sina anställda. De har kommit fram till att det är stor skillnad på hur olika företag och myndigheter väljer bilar till sina anställda.
Risken att dödas i de mer osäkra bilarna är i vissa fall 50 procent högre och risken att bli invalidiserad kan vara dubbelt så stor beroende på vad man kör för bil. Antalet dödade i trafiken skulle kunna minska med 80-100 personer per år, om alla i landet skulle använda bilar med en hög säkerhetsnivå, säger Maria Krafft som är trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Sörmlands landsting låg i toppen på Folksams undersökning 2002 och har ett klart mål när de inhandlar nya bilar.
De ska ha minst tre av fem i betyg på säkerhetsskalan, säger Anci Berglin, ansvarig för bilinköpen på Sörmlands landsting.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om