Choklad är rena medicinen

Galen i choklad? Så bra. Forskning visar nämligen att det är nyttigt att äta choklad. Men då ska det vara fin kvalitetschoklad med hög kakaohalt. Inte någon fettstinn lågprisvariant.

Övrigt2003-11-14 13:37
Av choklad blir man fet och finnig. Det har vi hört sedan barnsben. Det kan stämma om vi talar om billiga, storsäljande chokladsorter fulla av fett som klistrar sig fast som en hinna i gommen.
Men, precis som med vin, är det är skillnad på choklad och choklad. Håller du dig till riktigt fin, mörk choklad som innehåller runt 70 procent kakao, är det faktiskt bara nyttigt!

Enligt barnläkaren Claude Kollin, vice ordförande för den ideella föreningen Chokladakademien, visar forskning att riktig choklad i lagom doser är rena medicinen för både kropp och själ:
Den innehåller serotonin och dopamin, samma signalsubstanser som finns i antidepressiv medicin. Ger bättre humör och känsla av välbefinnande.
Är en snabb och näringsrik energikälla när man är trött och slutkörd.
Innehåller ämnen som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, stärker immunförsvaret och sänker kolesterolhalten.
Innehåller fluor som skyddar mot karies, samt höjer ämnesomsättningen så att man lättare går ner i vikt.
Innehåller ämnen som sätter fart på kärlekslivet. Enligt legenden drack aztekernas hövding Montezuma 50 koppar choklad innan han gjorde entré i sitt harem. Även Casanova och markis de Sade lär ha använt choklad som erotiskt drivmedel.

Men hur kan den mörka kvalitetschokladen vara så hälsosam, i jämförelse med vanlig choklad? En stor del av hemligheten ligger i den mörka chokladens höga kakaohalt. Kakaobönan är mycket energirik, och innehåller fett, kolhydrater, proteiner, massor av vitaminer och mineraler samt det uppiggande ämnet teobromin.
Den får inte heller ha några fler ingredienser än råsocker och äkta vanilj.
Dålig choklad (av ofta välkända märken) är både fet och söt. Kakaohalten är låg, plus att den innehåller massor av ohälsosamt kokosfett, raffinerat socker, syntetisk vanilj och smakämnen.

Så nu, alla chokladälskare, kan ni komma ut ur garderoben. Ni behöver inte smussla längre. Er hemliga passion är härmed förvandlad till ett medicinskt underverk, väl värt att sprida i bekantskapskretsen.
Ta gärna en liten bit till!


Fotnot: Källor är www.chokladsajten.com och www.chokladakademien.org, två måste-sajter för chokladdiggare. Här finns all världens vetande i ämnet samlat, till exempel hur du använder choklad i matlagning!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om