Chokladfabrik i konkurs
Risken är stor att det aldrig mer tillverkas chokladpraliner i Oxelösund. Den anrika chockladfabriken A Fischer har försatts i konkurs.
Den nuvarande ägaren Kristian Ribbing är djupt bedrövad.
Det här är ett fruktansvärt tungt slag. Jag har lagt ner hela min själ i verksamheten och den sista tiden har varit extremt slitsam. Men det räckte inte. Det känns verkligen jobbigt, säger han.
Chokladtillverkningen vid A Fischer har till stora delar varit manuell. I och med konkursen har Oxelösund fyra arbeten färre.
Det har dock inte varit nödvändigt att lägga några varsel, berättar Kristian Ribbing. Personalen har nämligen varit säsongsanställd.
Vi har aldrig haft någon tillverkning under sommarmånaderna. Efter den här sommaren blev det inte aktuellt att anställa någon personal. Läget var svårt redan då.
Advokat Lars Kaunitz på Heilborns advokatbyrå i Nyköping har utsetts till bolagets konkursförvaltare. Eftersom det inte finns någon personal är det inte aktuellt att driva verksamheten i konkursförvaltarens regi, berättar han.
Om det kommer att tillverkas choklad i Oxelösund igen bestäms därför av om det går att hitta en köpare till hela verksamheten.
Men det kan också bli så att maskinerna säljs till olika köpare i landet.
Är varumärket A Fischer värdefullt?
Det kan jag faktiskt inte svara på i dag. Det kan vara värdefullt. Men det kan också vara svårt att sälja ett varumärke som har varit med om en konkurs.
Varför chokladfabriken har kommit på obestånd är okänt. Men enligt ägaren Kristian Ribbing är huvudorsaken inte att det har varit svårt att sälja bolagets produkter. Huvudorsaken har i stället varit problem i produktionsledet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!