Classe Grahns jakt på van Gogh

Så långt söderut som i Nyköping har Classe Grahn aldrig tidigare ställt ut. I hans utställning på galleri Formverk får det andliga stor plats.

Övrigt2004-10-27 17:16
En fundersam, skäggig orgelbyggare från Rö i Ångermanland, vilken slags konst målar han? Svaret är svävande, sakrala motiv, oftast med en person eller väsen med i bilden. Färgerna är skira i den varma tonskalan och gult kommer tillbaka i många olika nyanser.
Gult förekommer väldigt mycket mer än någon annan färg. Gult är svårt att blanda själv, det blir ofta för brunt eller grönt. Där var van Gogh en mästare, säger Classe Grahn.
Det var faktiskt van Gogh som gjorde att Classe satte igång med måleriet över huvud taget. För nästan 20 år sedan var han i Holland på det gamla van Gogh-museet. Att se van Goghs konst satte djupa spår i Classe.
Det var en sådan stark upplevelse. Jag kände att jag verkligen ville köpa en van Gogh, men det fanns ju inga möjligheter till det, haha! Det var där det började.

Han läste konstvetenskap i Umeå och började måla på fritiden. Målningarna blev personliga, till den milda grad att Classe inte ställde ut och inte ville sälja dem.
Det skulle vara som att sälja en del av sig själv.

Men folk i hans bekantskapskrets ville köpa och gjorde det privat. Classes hem blev så fullt av målningar att han mer eller mindre blev tvungen att sälja en del av den. 1995 hade han sin första konstutställning och den gav ringar på vattnet till fler utställningar och fler köpare. Nu känns det lättare för honom att bli av med konsten, även om Classe tycker att det känns lite märkligt att ställa ut.
Man undrar ju vad folk tycker om ens grejer, det är så olika det där. Man lämnar ju ut sig själv när man visar upp sina målningar.

Oftast arbetar han med händerna och en trasa, det blir bäst så, tycker han, det är lättare att få till färgskikten i målningarna. Eftersom han blandar all sin färg själv kan han också späda den precis så mycket som han vill. Classe använder både oljefärg, pastell och kol. Arbetar med konsten gör han nästan uteslutande på nätterna med en duk lagd på golvet.
Jag ställer mig upp och tittar och böjer mig ner och jobbar igen. Då jobbar jag ju i konstgjort ljus och man kan ju bli lite snopen ibland när man får se konsten i dagsljus. En del gånger har det gått åt skogen, då är det bara att kasta målningen.

De sakrala motiven har alltid känts självklara för Classe. Inte för att han är religiös, det bara kommer inifrån, förklarar han. Korset finns nästan alltid med på något sätt.
Korset betyder mycket för mig, både livet och döden. Jag funderar mycket på andligheten i naturen och på det vackra med andlighet.
En del av målningarna går på ett par timmar att slutföra, medan andra kan ta flera år. Classe har målningar som han kan gå och kika på någon gång om året och lägga till lite ibland. Vissa målningar har fått vänta flera år innan de slutligen kasseras.

I en del av Classes verk har han vänt på de klassiskt religiösa motiven och gjort pietà-bilder där Maria sörjer en kvinna eller porträtterat Jesus som en kvinna bland kvinnliga lärjungar.
Han vill att publiken ska reagera.
En del tycker inte alls om min konst, medan andra tycker väldigt mycket om den. Det verkar i alla fall som att ingen är oberörd och det är bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om