Dagens påverkan på vattnet sitter i tiotals år

Det unika bräckvattenhavet Östersjön förändras. Det klara vattnet har grumlats. Det vi gör i dag påverkar fortfarande vattnet om 25 år.

Övrigt2007-01-19 23:40
Sommaren 2005 fick Trosa- och Gnestabor uppleva hur kusten slammades igen av blågröna bakterier.
Östersjön har förändrats. Och det har gått snabbt.
Varje människa över 25 år har med egna ögon sett förändringen. Förut förknippades Östersjön med blåstång och friskt och klart vatten. Det ser vi inte idag.
Det är unikt att detta har hänt på en generation, säger Britta Eklund, forskare på institutionen för tillämpad miljövetenskap på Stockholms universitet.

Förändringen beror både på övergödning och på föroreningar. Fosfor och kväve från 14 länders jordbruk rinner ut
i havet.
En del arter drar nytta av tillflödet av näringsämnen och ökar i antal medan andra minskar eller försvinner.
Det är cirka 80 miljoner människor som bidrar till det här, säger Britta Eklund.
Föroreningar från såväl stora industrier som båtars bottenfärger påverkar växt- och djurlivet.
Fisken i Östersjön innehåller höga metall- och dioxinhalter. Enligt EU:s normer är strömmingen otjänlig som föda. Men Sverige har fått dispens, säger Britta Eklund.

Östersjön har bräckt vatten. Arterna i havet har successivt vandrat in från salt- eller sötvattenmiljö.
Därför är de extra känsliga, de lever hela tiden på gränsen av vad de klarar av. Evolutionärt pågår fortfarande en tillvänjningsprocess i Östersjön, säger Britta Eklund.
Den stora blåstången agerar hyreshus åt massvis av arter. På 1940-talet växte tången till 1112 meters djup. Nu finns den inte under 10 meter.
Men det finns möjlighet att vända utvecklingen. Det tar 25 år tills allt vatten i Östersjön är utbytt. Hur vi agerar i dag kommer att påverka under lång tid, både på gott och på ont. Många miljögifter har redan stoppats och länderna runt havet arbetar gemensamt genom Östersjöstaternas råd, som Sverige just nu är ordförande i.
Varje båtägare kan också hjälpa till att vända utvecklingen.
Man ska hellre ha fyrtaktsmotor än tvåtaktare. Och hellre tvätta båten mekaniskt än använda giftläckande bottenfärger, säger Britta Eklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om