Dags att låta träet ta plats

I Sverige har vi gott om träd, varför inte utnyttja det? Det tycker arkitekten Anders Landström som gärna låter terrängen bestämma hur huset ska se ut.

Övrigt2004-10-17 15:37
När Anders Landström höll ett föredrag om arkitektur i Storhusqvarn i Nyköping i förra veckan var det byggkvalitet och material som stod i fokus. Själv har han ritat både privathus och offentliga byggnader genom åren.
Mest kända av Anders Landströms hus är kanske Zorns textilkammare i Mora eller residenset i Pretoria i Sydafrika som stod klart 2002.

Träet är inte viktigt att använda i sig, men det är ett material som vi har tillgängligt här i Sverige. Det är lätt att frakta och billigt. Träet har alla fördelar eftersom det ingår i kretsloppet också, säger Anders Landström och tillägger att det som krävs är ett annat synsätt från politiker och byggbranschen i sin helhet. Nu bygger man hus snabbt av stål och betong för att snabbt låta verksamheter och människor flytta in. I länder som Finland och Norge är långt före Sverige i användandet av trä, liksom centrala Europa, menar han.
Ingen tänker på husets livslängd längre. Det är ren politik, vi måste se till att det finns goda exempel på hus i trä, offentliga byggnader och prestigebyggnader.

Anders Landström har ritat ett stort antal villor vid havet bland annat i Strömstad och varit i nära samarbete med den som ska ha huset. Det tycker han om, det blir som en resa som man avslutar tillsammans. Att försöka få byggnaden att fungera efter de förutsättningar som finns är även det en av hörnstenarna i Anders Landströms arbete. Det handlar dels om topografi och natur, men också det svenska klimatet som är en utmaning för arkitekter. Men huset ska också ge lust och vara en upplevelse på något sätt. I Pretoria ritade han det svenska residenset och det är ett av de byggprojekt som han är mest stolt över.
Det var ett trevligt projekt. Jag ville att det svenska tänkandet och klimatet skulle finnas med där. Det är både öppet mot omgivningen och slutet och privat. USA byggde sin ambassad precis samtidigt och där var det vallar och galler för fönstren. Det svenska huset har inga galler eftersom vi lade huset högt i stället och utnyttjade terrängen.

Ett annat favoritprojekt var byggandet av mångkulturellt centrum i Botkyrka utanför Stockholm. Botkyrka är ett område som kantas av en del problem, ett mångkulturellt samhälle med massor av olika nationaliteter. Anders Landström och hans kolleger funderade på hur de skulle kunna få alla de här människorna att känna att de var en del av projektet och fraktade dit en stor sandhög och massor av spadar. Så när landshövdingen Mats Hellström skulle ta första spadtaget fick alla förskolebarn i Botkyrka också ta varsitt spadtag. Snart utbröt ett glatt sandkrig.
Vad är det bästa med att vara arkitekt?
När man har jobbat så länge som jag så börjar det bli synligt vad man har gjort. Det är något fysiskt som står länge och synbart. Det här yrket innefattar så mycket, det är både konst, vetenskap och teknik. Det är det som gör det så intressant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om