Dags att söka jobb till sommaren
Om du inte har hittat något sommarjobb ännu så börjar det bli hög tid att söka. S.N.U.S. har här sammanställt ett antal tips och goda råd för dig som vill tjäna pengar i sommar.
Följ S.N.U.S. enkla guide så får du ett roligt och välbetalt sommarlov!
Steg ett:
Hitta jobbet du vill ha, och övertyga arbetsgivaren att anställa dig.
Att sommarjobba handlar självklart mycket om att trivas med det man gör. Börja med att fundera ut vad du skulle trivas att syssla med. När du väl har kommit underfund med det sätter du dig ner och sammanställer en så kallad CV. Denna CV bör innehålla en del där du berättar om dig själv, samt en del där du berättar om de jobb, praoplatser och liknande som du haft.
Till denna del bör du även bifoga de arbetsintyg eller rekommendationsbrev som du förhoppningsvis fått från dina tidigare arbetsgivare. Om det är möjligt kan du även inkludera ett telefonnummer till en referensperson som är villig att intyga din duglighet som anställd.
När du är färdig med din CV är det dags att lämna den till de arbetsgivare som du är intresserad av. Ju fler desto bättre!
Det spelar ingen roll om de inte har sökt någon sommarlovspersonal, om något dyker upp så får du ju i alla fall första tjing. Tänk på att det alltid är bättre att söka ett jobb personligen än via telefon eller
e-mail.
Om inget av dina drömjobb är lediga, eller om arbetsgivaren inte nappar måste du vidga dina vyer lite.
Prova att söka jobb via någon av de sommarjobbsdistributörer som finns tillgängliga på internet.
Till exempel kan du besöka www.sommarjobb.com, eller arbetsförmedlingen, http://platsbanken.ams.se/sommar/. Tänk på att dessa uppdateras kontinuerligt.
Förhoppningsvis nappar någon på att anställa dig. Men om så inte vore fallet, tänk på att ihärdighet alltid lönar sig. Hör hellre av dig en gång för mycket än en gång för lite!
Steg två
När du har fått jobbet gäller det att känna till de regler som gäller för din anställning.
Först och främst bör du be din arbetsgivare om ett anställningsbevis.
I detta ska sådant som dina arbetsuppgifter, din lön och dina arbetstider stå specificerade.
Det finns vissa regler om hur många timmar man som ung får arbeta varje dag.
Till exempel får du som är mellan 14 och 17 inte jobba mer än 8 timmar per dag, och inte heller mellan klockan 22 och 06.
Tänk dessutom på att se till att du inte betalar för mycket skatt.
Du kan tjäna upp till 16 700 kronor utan att behöva betala någon skatt alls. Övriga skatte-kvoteringar kan du hitta på www.skatteverket.se.
Steg tre
När du har hittat ett roligt jobb, sett till att alla regler följs och till sist arbetat färdigt bör du be om ett få ett skriftligt arbetsintyg. Detta kan vara bra att ha till nästa år. Sist, men inte minst använd dina intjänade pengar till något roligt!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!