Dåliga villkor på charterresmål

Hotellen som svenska charterarrangörer använder begår människorättsbrott, enligt en ny rapport. Där förekommer bland annat papperslös arbetskraft, betalning under minimilöner och avsaknad av anställningsavtal.

Övrigt2012-10-26 10:00

I både Turkiet och Thailand finns det stora problem på de hotell som används av bland annat svenska charterarrangörer som Apollo, Fritidsresor och Ving. Det framkommer i rapporten Ingen solskenshistoria som tagits fram av nätverket Schyst resande, och som skrivits av Malin Kjellqvist, projektledare på Fair Trade Center.
På nio av tio av de undersökta hotellen i Thailand saknas anställningskontrakt hos de intervjuade arbetarna. På åtta av tio hotell finns det arbetare som tjänar mindre än en lagenlig minimilön. Den lägst betalda arbetaren i studien tjänar motsvarande 30 kronor om dagen. Hos hotellens underleverantörer är villkoren ännu sämre, på ett tvätteri i Phuket förekommer både tvångsarbete och barnarbete, enligt studien.

Mycket kvar att göra
I Turkiet får arbetarna på sju av tio granskade hotell inte övertidsersättning enligt lagen. Många är rädda för repressalier om de skulle gå med i facket. Enligt Schyst resande ligger charterarrangörerna fortfarande långt efter när det gäller att arbeta seriöst med socialt ansvar, jämfört med branscher som kläder, elektronik och leksaker.
- Sedan 2008, då den förra granskningen gjordes, har charterföretagens etiska arbete förbättrats på vissa områden. Apollo, Fritidsresor och Ving har nu alla uppförandekoder och använder organisationen Travelife för att kontrollera att dessa efterlevs. Trots detta finns akuta brister och mycket kvar att göra för företagen, säger Helena Myrman, projektledare för nätverket Schyst resande.

Har etiska riktlinjer
Alla tre nämnda charterbolag har ombetts kommenterat rapporten.
- Vi har antagit etiska riktlinjer och vi har även anslutit oss till Travelife, det enda kontrollorgan som i dag finns för resebranschen inom socialt ansvar. Självklart har vi en bit kvar, säger Magdalena Öhrn, på Ving.
Både Ving och Fritidsresor ifrågasätter varför man granskar enbart charterresorna, som endast står för 25 procent av resandet utomlands. Fritidsresor kommenterar:
- Vi arbetar kontinuerligt med frågor som rör socialt ansvar för att bli ännu bättre inom de områden vi kan påverka. Bland annat genom att ställa krav på våra direkta leverantörer, däremot är vi begränsade i hur många leverantörsled vi kan upprätthålla kontrollen.

"Fler måste agera"
Enligt Apollo måste alla deras samarbetspartners skriva på en uppförandekod som reglerar villkoren för samarbetet:
-I Fair Trade Centers rapport kan man ana att vårt arbete faktiskt har gett resultat. De hotell som är Travelife-märkta utmärker sig positivt. Medan det på andra hotell finns utmaningar kvar.
Apollo menar också att de svenska charterarrangörerna i sammanhanget är ganska små, och att fler måste agera för att förändra villkoren på hotell världen över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om