Istället för den gamla överfallsdammen byggs förmodligen en ny naturliknande forsnacke längre upp. Forsen blir då längre och fisk och forspaddlare kommer då få en bättre miljö, enligt kommunekolog Stefan Andersson.
Han kan inte säkert veta hur lösningen blir, eftersom en förstudie ska utreda just den saken, men klart är att kommunen har krav på sig att göra något åt Perioden.
I sin nuvarande form fungerar dammen som ett totalt vandringshinder för fisk som vill vandra uppströms.
– Vattendirektivet tillåter inte att ån ser ut som den gör i dag. Vi är tvungna att göra förändringar för att uppfylla miljökvalitetsnormen, säger han.
Att överfallsdammen blir kvar är därför högst osannolikt.
God ekologisk status gäller inte bara för Perioden utan för hela ån.
– Vattendirektivet tillåter inte att ån ser ut som den gör i dag.
Mycket kommer därför att behöva ses över eftersom Nyköpingsån har påverkats av människan under flera hundra år. Det är framför allt det gamla industrisamhället som satt sin prägel på ån.
– Det är invallningar, uträtningar och rensningar och det kommer ta många år innan Nyköpingsån är helt naturfungerande, säger han.
Exakt hur Nyköpingsån såg ut innan industrialisering vet kommunen inte.
– Därför går det inte att återskapa, men den måste bli bättre biologiskt fungerande, säger han.
Det viktigaste blir därför att åtgärda alla fem vandringshinder för fisk i ån.
– Det kan bli olika lösningar för varje damm, säger Stefan Andersson.
Förstudie för Perioden ska presenteras i april av företaget Ramböll och kostar nästan en halv miljon kronor. Den ska innehålla minst två förslag till miljöförbättringar och avveckling av dammen, vid Perioden.
Förslaget ska arbetas fram i dialog med Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund, Sportfiskarna, kanotklubben, Nyköpings vattenkraft AB, ornitologer samt närboende.