Daniels ursprung fanns i London

Efter två år i London och musikalen Bombay dreams har Daniel Lindqvist från Oxelösund en hel del att berätta. Det ska han göra i kväll med showen A journey home. Det var tur att Daniel Lindqvist stannade bilen utanför sånglärarens hus den där gången. Annars hade det nog inte blivit någon karriär inom musikalbranschen.

Övrigt2004-08-02 21:41
Jag hade aldrig sjungit förut och slog upp en sångpedagog i gula sidorna. När jag körde förbi med bilen så tänkte jag äsch, jag struntar i det först, men sedan stannade jag till i alla fall. Sångpedagogen sa att jag hade en röst som var en skänk från ovan, säger Daniel Lindqvist försiktigt.

Från den första sånglektionen gick det i snabb takt mot musikalbranschen. Daniel Lindqvist sökte till musikallinjen på balettakademin i Göteborg och kom in. Efter avslutad utbildning sökte han jobb och arbetade som artist.
Men jag insåg ganska snabbt att i Sverige är det två kategorier som eftersöks på scenen: vita eller färgade. För mig som kommer från Indien finns det inte så många roller att söka, säger han.

När han fick syn på en annons om att musikskaparna Andrew Lloyd Webber och A R Rahman sökte folk till nyskrivna musikalen Bombay dreams i London var saken klar.
Daniel åkte över till London på fyra auditions och fick rollen som Builder. Då hade rollbesättarna kämpat i två år för att hitta begåvade musikalartister och tusentals sökande hade passerat.

Under två år var Daniel med i uppsättningen och jobbade stenhårt med åtta föreställningar i veckan.
Det var första jobbet utomlands. Jag är ju adopterad från Indien och i det här jobbet fick jag en inblick i den kultur som jag kommer från. Det var en fascinerande projekt att vara med i och ett stort steg för oss som ser indiska ut, säger Daniel och menar att han nog var lite stursk i början.

Men han lugnade snabbt ner sig när han insåg att Sverige trots allt är ett litet land i engelsmännens ögon.
Jag har fått ett helt annat perspektiv på saker. Samtidigt kan jag tycka att engelsmännen är lite bortskämda, säger Daniel och exemplifierar med vilken utmaning det var att lära sig engelska med det rätta uttalet, både riksengelska och indisk brytning.
Nu har Bombay dreams lagts ner i England och en version har i stället satts upp på Broadway. Daniel har inte följt med flyttlasset dit, utan har i stället siktet inställt på att börja en ettårig utbildning på Royal Academy of music.

Bland annat kommer de 30 eleverna ha en konsert tillsammans med Elton John, sätta upp flera musikaler och träffa viktiga namn inom showbiz. Över tusen personer sökte till utbildningen.
Jag hoppas mycket på den här kursen. Lärarna vet vad man måste lära sig för att få de stora jobben. Helst vill jag jobba både i England och i Sverige. Målet är att göra tyngre roller.
Just nu repar han jullåtar till en julshow som ska framföras i Culturum i december. Men redan i kväll kommer Daniels röst att ljuda över Nyköping.
Då sjunger han programmet Journey home på Pelles lusthus. Det blir en kavalkad av musikallåtar som sammanfattar Daniels två år i London. Det blir bara Daniel och Mattias Roos på synt och Janne Krantz på kontrabas.
Jag börjar känna mig lite nervös nu faktiskt, man undrar lite vad man har gett sig in på. Men samtidigt är det jätteduktiga musiker, så det ska nog gå bra.
Lina Pihl
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om