– Jag tänker att det är ganska blått. Bryngelstorp är ett ganska välbärgat område där många har höga inkomster. Det finns många radhus och villor här, säger Olivia Broman som arbetar på Bryngeltorpskolan.
I bostadsområdet som har fått sitt namn från den gamla sadelmakaren mäster Bryngel Sundbeck som levde och verkade här i mitten av 1700-talet finns Liberalernas största supporterbas. I förra valet fick partiet, som då gick under namnet Folkpartiet, 7,65 procent av rösterna i Bryngelstorp. Andra partier var därmed större, men i Nyköping fanns inget annat distrikt där så stor andel röstade på L.
Medelåldern i Bryngelstorp är relativt hög och många har eftergymnasial utbildning.
– De som bor i Bryngelstorp har det bra på något sätt och jag tror att de röstar mer åt höger, säger Bryngeltorpsbon Birgitta Bolin.
– Jag tror att de har en skaplig ekonomi och de bor i ett trevligt område. Här finns villor, gott om utrymme och trevliga grannar, inte massor av bråk.
Ett typiskt villaområde där många jobbar, är en annan beskrivning vi stöter på i området. Något som får stöd i statistiken. Arbetslösheten är låg och nästan ingen går på socialbidrag. Sjukskrivningarna är nästan lägst i hela Nyköpings kommun. Beskrivningen stämmer bra in på den typiska liberale väljaren som är välutbildad tjänsteman med god inkomst.
Tydligt för Liberalerna är att stödet är starkare i distrikten inne i stan och svagare på landsbygden. Sofia Hallgren Remnert som tog över gruppledarrollen i partiet kort efter förra valet tror att Liberalernas svaga stöd på landsbygden handlar mest om brister i kommunikationen, inte om vilka frågor partiet driver.
– Det handlar nog om att vi inte har varit tydliga med att de frågor vi profilerar oss i också gäller landsbygden. Till exempel skolfrågan som är viktig för oss. När vi pratar skola gäller det även skolor på landsbygden.
[fakta nr="2"]
Att väljarbasen är så pass till åren kommen, välutbildad och med bra jobb förklarar Sofia Hallgren Remnert med att Liberalerna inte lockar med så mycket valfläsk, något hon tror de behöver mer av. Partiets presentationer har varit för invecklade, tycker hon.
– Det funkar inte. Gemene man har inte tid att sitta och läsa hela valmanifestet. Vi kanske har varit för lite populistiska, vi jobbar med frågor vi tror på under hela mandatperioden. Jag tror att vi kan förlora på att vi inte är så valfläskiga.