Därför är saffran dyrare än guld
Den är illgul, dödligt giftig och dyrare än guld. Ändå älskar vi saffran lyxkryddan vars doft avslöjar att Lucia snart är här. Men tro inte att den bara duger till lussebaket! Dess förtjänster är betydligt fler än så.
Förklaringen till det skyhöga priset ligger i saffranets härkomst. Kryddan kommer ifrån de tre röd-gula pistillmärkena på den lilla saffranskrokusen (Crocus Sativus), som skördas för hand under hösten då den lilafärgade blomman öppnar sig för en kort blomning.
Om man vet att det går åt mellan 70 000 och 120 000 blommor för att få ihop ett enda kilo saffran, är det lätt att förstå dess särställning i kryddornas prislista.
Spanien är det land som producerar mest saffran, cirka 30 ton om året. Men det odlas även i länder som Iran, Indien, Italien, Frankrike, Grekland, Ungern och Turkiet.
I Sverige är kryddan självklar i olika slags fikabröd, särskilt när det ska bakas lussekatter. Men allt fler upptäcker det man redan vet i till exempel Medelhavsländerna att saffran är en ljuvlig krydda i många maträtter.
I Frankrike används den ofta, gärna tillsammans med vitlök, i fisk- och skaldjursrätter. I Italien låter man den gärna ge färg och smak åt olika risrätter. I Spanien är den gjuten i nationalrätten paella.
Sedan några år märks det tydligt i receptfloran, inte minst på Internet, att saffranet är på stark frammarsch även i svenska kök.
Och inte bara i mat, utan även som smaksättare i dryck, till exempel snaps!
Men vi har också trakter där kryddan sedan länge har en given position. Gotlänningarna äter gärna saffranspannkaka, och kryddar understundom till och med glass med det gula guldet.
Delikat, exklusiv, åtråvärd. Saffranet är som gjort som inkomstkälla för bedragare. Genom århundradena har färgtistel, ringblomma och gurkmeja använts för att förfalska produkten. Ett brott det till och med var dödsstraff på i vissa länder under medeltiden.
Så det är inte för inte som de små halvgramspåsarna vi brukar köpa förvaras i butikskassorna.
Men det finns anledning att även hemmavid förvara saffran på säker plats, men av en helt annan orsak. Kryddan är nämligen mycket giftig i större mängder. 10 gram anses vara nog för att ta livet av en vuxen, och för ett barn krävs betydligt mindre.
Den som ofta använder kryddan i mat och bak behöver dock inte vara orolig. Det värsta som kan hända är att den ger anrättningen lite bitter eftersmak. Men då finns ett gammalt knep att ta till: Tillsätt lite socker vid tillagningen, så framträder din gyllengula delikatess i sin allra bästa skepnad!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!