Datafiffel upptäckt på försäkringskassan

Två anställda vid försäkringskassan i Sörmland riskerar att straffas för att sammanlagt ha gjort cirka 200 olovliga datakörningar. De har bland annat tittat på egna utbetalningsärenden. En av de båda anställda har också fått hjälp av en arbetskamrat att gå runt fastställda rutiner för att få en snabbare utbetalning av pengar till sig själv.

Övrigt2005-08-16 00:10
De olovliga datakörningarna och utbetalningen som bröt mot försäkringskassans regler ägde rum under perioden juni 2003 till och med december 2004, och upptäcktes vid interna kontroller.
Det inträffade har anmälts till försäkringskassans nyinrättade personalansvarsnämnd, som ska ta ställning till om de båda anställda ska drabbas av någon disciplinpåföljd. Påföljden kan vara antingen en varning eller löneavdrag.
Under den kontrollerade perioden har en av de båda anställda tagit ut frågetransaktioner det vill säga kontrollerat hur långt ett utbetalningsärende kommit på sig själv vid minst 65 tillfällen, samt tagit tre frågebilder på maken. Hon har även gjort en uppdatering av retroaktiv anmälan om tillfällig föräldrapenning för maken.

Internkontrollen visade även att kvinnan gjort en anmälan om tillfällig föräldrapenning för sig själv, och sedan låtit en arbetskamrat gå förbi försäkringskassans fastställda rutiner för att få en snabbare utbetalning.
Den andra nu anmälda personen har vid cirka 110 tillfällen gjort olika frågetransaktioner på sig själv. Hon har även gjort frågetransaktioner på maken, samt anmälningar om tillfällig föräldrapenning för maken.
Vi ser mycket allvarligt på det inträffade, säger Birgitta Wahlström, tillförordnad länsdirektör vid försäkringskassan i Sörmland.

Birgitta Wahlström förklarar att inget av det de båda försäkringskasseanställda gjort är olagligt, men att det däremot bryter mot försäkringskassans egna regler.
Det har skett en sammanblandning av roller.
Birgitta Wahlström konstaterar att en grundprincip vid försäkringskassan är att tjänstemannarollen inte får blandas ihop med den privata rollen. Något som innebär att man som anställd vid försäkringskassan inte på något sätt får handlägga ett ärende som rör den egna personen eller någon närstående.
Birgitta Wahlström berättar att de internkontroller som gjorts även avslöjat andra brott mot försäkringskassans regler, men i mindre omfattning.
Det är bara de här båda fallen som vi gått vidare med till personalansvarsnämnden, säger hon.
Personalansvarsnämnden väntas inte komma med sitt beslut i de båda ärendena från Sörmland förrän tidigast under senare delen av hösten i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!