De flesta bilister kör för fort på vägen

Hela 81 procent av alla bilförare medger att de kör fortare än man får. Acceptansen mot att köra för fort är lika förvånande som enorm, säger Lars Nordquist på NTF i Sörmland.

Övrigt2005-02-21 01:54
Kampanj efter kampanj berättar samma sak: det är farten som dödar.
Ändå uppger 81 procent av dem som deltagit i en färsk undersökning gjord av Sifo och Vi Bilägare att de då och då medvetet kör för fort.
Och det är inte bara yngre män som struntar i hastighetsbegränsningarna. Yngre kvinnor gör det nästan lika ofta.

Grovt tecknat är den typiske fortköraren en medelålders tjänsteman som lever i en mindre stad och den som kör laglydigt är en äldre kvinna på landsbygden.
Lars Nordquist på NTF
(Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens främjande) menar att acceptansen när det gäller fortkörning är obegripligt hög.
När det gäller alkohol och bilkörning är nästan alla ense
i sitt fördömande. Att köra för fort upprör inte alls på samma sätt.
Det är egentligen otroligt konstigt. Vi vet att det är farten som dödar. Vi vet också att av de 500 som dog i trafiken under förra året så hade 200 överlevt om förarna inte kört fortare än man ska.
Lars Nordquist exemplifierar.
Två av tio personer som blir påkörda av en bil som kör 30 kilometer i timmen dör. Om samma bil kör i 50 kilometer dör åtta av tio.
Det visar hur otroligt mycket farten betyder. Det är därför det är så viktigt att ha 30-gräns där många människor rör sig.
NTF gör med jämna mellanrum egna hastighetskontroller.
Vi kollar hur firmabilar uppför sig. Ser vi många överträdelser så tar vi kontakt med företagen som äger bilarna och berättar om resultatet. Efter ett halvår gör vi en ny kontroll. Ser vi ingen förbättring så publicerar vi uppgifterna på vår hemsida, berättar Lars Nordquist.

Många företag väljer att ta tag i saken.
Det är ingen bra PR att ha loggade bilar ute i trafiken som kör som galningar. Vi har redan hjälpt flera företag med förarutbildningar och med att ta fram en policy för hur företaget ska uppträda i trafiken.
När det gäller körskolornas utbildningar finns brister, menar Lars Nordquist.
Fast egentligen är det Vägverkets fel. Vägverkets examinationer ser i princip likadana ut i dag som för 30 år sedan trots att så mycket förändrats sedan dess.

Lars Nordquist efterlyser attityd-kontroller i examinationen.
Det är viktigt att fånga upp blivande bilisters attityder till exempelvis fortkörning.
Tycker man det är okej att överskrida fartgränser ska man kanske inte ha något körkort, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om