Patrik Kullman säger att det trots eldningsförbudet är tillåtet att på allmänna platser använda iordningställda grillplatser som är i betong eller sten om man vill grilla.
– Men vi uppmanar såklart folk att vidta stor försiktighet och att ha med sig vatten.
Att grilla med en privat grill som står på ben och inte direkt på marken på allmän plats är också tillåtet, enligt Patrik Kullman.
– Använder man en privat grill är det viktigt att den står på ett underlag som inte kan ta eld, exempelvis sten. Även då uppmanar vi till stor försiktighet och att man har vatten i närheten.
Engångsgrillar är inte tillåtet. Patrik Kullman säger att samma regler som de för allmän plats gäller om man ska grilla på sin privata tomt eller mark.
– Oavsett var man befinner sig gäller samma regler.
Patrik Kullman understryker vikten av att iaktta försiktighet när man grillar.
– Tänder man en grill är man själv ansvarig. Skulle det hända någon kan man ställas till svars för det.
Finns det något mer man ska tänka på när man grillar?
– Förutom att grillen ska vara iordningställd för att undvika brandspridning, ska man ha vatten i närheten. Vi rekommenderar att man grillar med kol eller briketter och inte använder ved som kan sprätta. Lämna inte heller grillen utan tillsyn.
Hur stor är risken för exempelvis skogsbrand?
– Eftersom det är eldningsförbud är den uppenbart stor. Om det väl börjar brinna kan det gå väldigt fort, oavsett var man befinner sig. Då hjälper det inte ens om man har vatten med sig. Det är ett sådant scenario som vi vill undvika, och därför det är viktigt att man följer de regler som finns.