De hjälper psykiskt sjuka till bättre liv

Mats Källström är lokal ordförande vid RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa. Han har själv lång erfarenhet av psykiska besvär. RSMH kan hjälpa psykiskt sjuka till ett drägligare liv.

Övrigt2002-09-20 22:25
Mina sjukdomsbesvär började i april 1997. Jag fick yrsel och krampanfall. Läkare har ofta svårt att förstå att felet kan vara av psykisk natur. De letar andra orsaker. På mig trodde de att det var epilepsi, säger Mats Källström, lokal ordförande i Gnesta för RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa.
För Källström innebar sjukdomen att han fick åka ambulans till Nyköpings lasarett 16 gånger på två månader. Han hade svåra krampanfall.

De konstaterade att jag hade kramper men inte varför. Jag åt mängder med medicin för att hålla sjukdomen under kontroll. Ett tag käkade jag 900 tabletter i månaden, säger han.
Senare upptäcktes det att den stora mängden läkemedel förgiftade kroppen och gav honom värk. Sedan avgiftningen går han i terapi och tablett-intaget har minskat till cirka 150 piller i månaden.
Så bra som jag mår idag, tror jag faktiskt aldrig att jag har mått, säger han.
Under avgiftningen köpte han en dator och lärde sig göra hemsidor på Internet. Hösten år 2000 började han en 30 veckor lång grafisk utbildning i Nyköping.
Idag jobbar jag på Gnesta tryck som originalare och färdigställer kundens material för tryck. Jobbet har givit mig en känsla av att duga till något. Det har lärt mig att hantera konflikter. Arbetet är för mig ett viktigt steg mot en bättre tillvaro.

Gnestas lokala gren av RSMH heter Brobyggarna. Föreningen har 47 medlemmar varav hälften är stödmedlemmar. Källström blev vald till ordförande 1999 men har arbetat aktivt i drygt ett år.
I början hände ingenting. Jag fick dra hela lasset själv. Det orkade jag inte när jag samtidigt var sjuk. Nu börjar det röra på sig. Jag har sammanställt två medlemsblad, snart börjar vi ordna Bingolotto-kvällar och varannan onsdag är det café i Allaktivitets-huset bredvid brandstationen. Föreningen hjälper psykiskt sjuka att träffa andra och umgås.

RSMH samarbetar med socialpsykiatrin i Gnesta. Personalen där försöker vara med på aktiviteterna för att skapa en extra trygghet så att föreningens medlemmar vågar vara med.
Ett problem är att ingen är psykiskt sjuk mellan klockan 8 och 16. Det är på helger och vid högtider som ensamheten kommer. Det är då sjukdomen gör sig mest påmind.
Ett av mina mål med föreningen är att aktivera medlemmarna. Att få dem att själva göra något åt sina problem. Det finns inget du inte kan. Det handlar bara om att tro på sig själv, säger Källström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!