"De säger att jag är grym"

Alla på Hjortensbergsbadet vet vem han är. Badvärdarna och besökarna pratar om killen som är känd för att hoppa mest och bäst på badets alla olika trampoliner.

Foto:

Övrigt2014-07-29 00:00

Tioårige Avend Tovi hittar man antingen i hoppbassängen eller på väg upp i hopptornen på Hjortensbergsbadet i Nyköping. Mamma Basnah Tovi sitter under parasollet och håller koll på vad hennes tre söner har för sig. Snart sexåriga Dilan frågar Basnah var Avend är.

– Han står på femman, titta nu hoppar han, svarar hon.

Från femmans hopptorn tar Avend sats och hoppar långt ut, gör en, två, kanske tre backflips och landar med ett plask i det ljusblå vattnet. Runt om bassängen står hans kompisar och många andra förväntansfulla hoppare och ser på. När han kommer upp ur vattnet går ett gäng jämngamla fram till Avend och pratar med honom.

– De säger att jag är grym och det är kul. Men ibland är det lite störigt när de kommer fram till mig och vill att jag ska hoppa fler gånger, säger Avend samtidigt som han låter solen värma efter doppet.

Avend, hans två bröder och mamma Basnah är ofta på badet. Det har de varit nästan varje sommar sedan de flyttade till Arnö. Bröderna leker och skojar medan Basnah sitter i skuggan.

– Avend började hoppa från trean och femman i år, men han trixade hemma på studsmattan redan förra året. Han älskar att hoppa, trixa och volta, berättar mamma Basnah och fortsätter:

– Jag och Avends pappa har inte stöttat honom väldigt mycket i det här. Vi ville att Avend skulle börja med något mindre farligt som fotboll. Men han brinner ju för det här, så nu kanske simhopp är något för hösten.

Avend provade att spela fotboll, men det var inte för honom. Han fortsatte att öva på volter på studsmattan och utövade freerunning hemma på Arnö. Freerunning är en variant av den mer extrema sporten le parkour som går ut på att ta sig fram i urban miljö på olika kreativa sätt. Le parkour blev en populär rörelseform efter dokumentären Jump London (2003) där utövare använder kända byggnader på olika sätt för att volta, trixa och ta sig fram. Begreppet freerunning myntades i samband med dokumentären som en översättning av le parkour.

Avend tittar på YouTube för att få tips om nya trick och volter. Ibland får han hjälp av kompisar för att klara av nya volter, annars testar han sig fram på studsmattan för att sedan göra dem på trottoaren utanför huset. I skolan hoppar Avend vant från bänkar, något som inte riktigt går hem hos lärarna.

– Fröken blev livrädd när hon såg det, men vad ska hon göra? säger mamma Basnah aningen uppgivet.

Kommer vi se dig i simhopps-SM om några år tror du?

– Nja, jag vet inte. Jag drömmer om freerunning, säger Avend och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om