De saknar ett brotts-förebyggande råd

Oxelösund är en av få kommuner i landet som inte har något brottsförebyggande råd. Finns inga pengar till det, förklarar kommunalrådet Benita Vikström (s). Det kostar mer att vara utan, menar närpolischefen Mats Johnsson.

Övrigt2002-01-13 23:45
Ett brottsförebyggande råd är en sammanslutning av organisationer, företag, politiska och ideella verksamheter, skolor med mera. Rådet ska fungera som nätverk och förebygga brott, helt enkelt. På flera orter i landet som har ett väl fungerande brottsförebyggande råd har antalet brott också minskat.
Storstäder som Helsingborg, Stockholm och mindre städer som Nyköping eller små kommuner som Trosa, Gnesta, Valdemarsvik, Boxholm har brottsförebyggande råd.
Råden är ofta direkt under kommunstyrelsen på orten och har en person anställd som koordinator, ansvarig för verksamheten. Inte sällan är kommun- styrelsens ordförande rådets ordförande.
Polisen i Oxelösund har vid ett flertal tillfällen försökt få politikerna i kuststaden att lyssna till fördelarna med ett brottsförebyggande råd och vinsterna i form av bland annat en tryggare stad, färre brott och därmed sänkta kostnader för stat och kommun.
Kommunalrådet Benita Vikström (s) har lyssnat, men när hon informerade om årets budget förklarade hon att det finns inga pengar för just ett brottsförebyggande råd.
Egentligen är det inte polisens problem att inget råd finns. Men det blir vårt problem senare när brott begås, som kan förebyggas, säger Oxelösundspolisen Biörn Trehörning som varit med om att bygga upp ett brottsförebyggande råd i Stockholm.
Nu vädjar jag till de styrande i kommunen att tänka om. Vi inom polisen anser att ett brottsförebyggande råd gagnar kommunen och dess invånare, säger närpolischefen Mats Johnsson i Oxelösund.
Han erbjuder kommunen att låna Biörn Trehörning för att bygga upp ett fungerande brottsförebyggande råd tillsammans med en koordinator från kommunen.
Inledningsvis tar det mycket tid och kraft att bygga upp ett brottsförebyggande råd, säger Biörn Trehörning. Men det behöver inte fungera som en stor och tung apparat. Med relativt små medel kan ett brottsförebyggande råd fungera väl.
Alla tjänar på ett brottsförebyggande råd, kommunen, näringsidkare och invånare. Finns det inget innebär det ändå i slutändan att det är kommunen som får betala för skadegörelser och brott, säger Mats Johnsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om