Lena Dillner var ute med släkten i skärgården när de fick meddelandet om att hennes demente exmake som är boende på Mariebergsgården mådde dåligt i värmen. Familjen fick även uppmaningen om att skaffa en fläkt eller kylaggregat för att komma tillrätta med problemet. Hennes son, som också är god man för exmaken, beslöt att bekosta ett kylaggregat. Lena Dillner tog på sig ansvaret att införskaffa det.
– Det retar upp mig. De betalar jättehög hyra. Utöver det betalar de för vård och mat. Det är ganska osmakligt. Värmen har eskalerat hela tiden men ingenting har gjorts, säger hon.
Lena Dillner menar att det inte är första gången det varit varmt och att det därför borde ha funnits åtgärder på plats för att tackla problemen. Hon tycker också att de boende på Mariebergsgården borde få någon form av kompensation på grund av den höga värmen.
– Då kunde de köpa kylaggregat för pengarna.
Hon säger att hon och sonen har beslutat sig för att skaffa ett kylaggregat.
– Vi kostar på oss det här och har pengar. Men de som inte har råd, vad ska de göra?
Lena Dillners man är inte den enda inom vård och omsorg som drabbats i värmen . På ett av kommunens LSS-boende i Stigtomta har man också lyft problemet med värmen. När värmeböljan kom fick de rådet att blöta handdukar och lägga över axlarna tillsammans med rådet att härda ut. Men redan i maj bad man om att få köpa fläktar och en AC.
– Vi erbjöd oss att använda våra egna pengar. Vi har en pott på 15 000 kronor som vi fått som en bonus till personalen. Det var tänkt att vi skulle gå ut och äta, åka på något studiebesök och sådana saker. Men vi offrar mer än gärna det på en AC. Men vi fick aldrig något riktigt svar, säger skyddsombudet Jenny Dahl.
Hennes kollega Susanne Thorén menar att väder som påverkar kommunens arbete inte kan komma som någon nyhet.
– Precis som att det kommer snöstormar kommer det värmeböljor. Köp in hundra eller hundrafemtio fläktar och ha i ett förråd.
Med långa arbetspass påverkar den ihållande värmen personalen i deras arbete. De menar att deras boende inte är det enda som lider i kommunen. I en facebookgrupp för undersköterskor ser de hur flertalet boenden runtom i kommunen också har trettio grader eller mer i sina lokaler.
– Det tar bara ett par timmar innan huvudvärken kommer. Jag har sömnbrist också eftersom det inte går att sova här, säger Jenny Dahl.
Personalen fick även rådet att ha fönstren öppna på natten. Något som de kände inte var hållbart på grund av hur boendet är beläget.
– Boendet är i en villa och vi har pengar och medicin här. Det går inte att ha altandörren och fönster öppna till brukarna och mig själv på nätterna. Jag vet inte vad som finns kvar när jag vaknar då, säger Jenny Dahl.
Hon menar att det i slutändan kan bli de boende som drabbas när personalen känner att de inte kan ge hundra procent i sitt arbete.
– Om det här fortsätter kommer det inom kort att komma sjukskrivningar. Folk kommer inte orka. Det här är väldens bästa jobb och vi älskar det. Men det är en arbetsmiljöfråga. Mår inte vi bra kommer de boende att drabbas.
Fläktar på boende äldres eget ansvar
Fläktar och AC är inget som kommunen måste skaffa åt de som bor på äldrehem. Det ansvaret ligger främst på de boende själva förklarar Solweig Ericsson-Kurg som är nämndansvarig tjänsteman på vård- och omsorgsnämnden.
– Även om du bor på ett äldreboende är det egentligen ett helt vanligt boende med ett eget hyreskontrakt. Hyreslagen säger också att det är ett vanligt boende. Om man ser till de allmänna utrymmena är det kommunens ansvar att det fungerar, men i den egna lägenheten är det upp till den enskilde själv.
Kommunen har en tydlig krisplan man utgår från vid händelser som exempelvis det nuvarande varma vädret.
– Det finns en rutin- och handlingsplan som skickades ut i måndags morse som påminnelse till alla. Anledningen var den varning som SMHI utfärdade för värmeböljan, säger Solweig Ericsson-Kurg.
Planen som skickades ut från masen, medicinskt ansvarig sjuksköterska, innehåller en skriftlig rutin med tips om vad som kan göras i värmen. Det kan vara allt från att kyla ned fötterna till att sätta korsdrag. I dagsläget finns det dock inga planer på att ändra på rutinerna genom att exempelvis skaffa fläktar.
– Vi bedömer att den är fullt tillräcklig. Det är en ganska extrem situation som egentligen ingen av oss kan göra något åt. Det handlar om att följa de där knepen. Skulle någon lida alltför mycket eller att vi har ett boende där man ser att det inte går att hantera situationen får krisplanen träda in. Då kan man eventuellt evakuera till ett annat boende där det fungerar bättre. Men i nuläget har vi inte fått några sådana indikationer på att verksamheterna inte skulle fungera.