Demokratibistånd eller lyxliv?
Diplomatyrket är och förblir ett yrke som åtnjuter ett högt förtroende hos allmänheten. Precis som i alla andra yrkesgrupper finns mer eller mindre professionella diplomater. Klas Ljungberg har välutbildade, språkkunniga kollegor på ambassader och konsulat runt om i hela världen. För relativt låga löner gör de ett viktigt arbete för Sverige och svenska intressen.
Allianspartierna hade som vallöfte att öka Sveriges diplomatiska närvaro genom att etablera ambassader i Vitryssland, Sudan och Afghanistan. Löftet är uppfyllt. Ambassaderna är öppnade och utgör en viktig signal om att Sverige vill vara med och bidra till uppbyggnaden av demokrati och mänskliga rättigheter i de aktuella länderna. Diplomaterna i Kabul lever knappast ett lyxliv i badbyxor.
Gårdagens uppgifter från Ekot om att Utrikesdepartementet planerar att stänga en rad svenska ambassader och konsulat, till följd av sin ansträngda ekonomi, är därför oroväckande. Bland annat uppges ambassaderna på Sri Lanka och i Algeriet vara hotade två länder som präglas av interna motsättningar och brott mot mänskliga rättigheter. Sri Lanka är även ett förhållandevis vanligt resmål för svenskar.
I vårt absoluta närområde verkar konsulatet i ryska Kaliningrad ligga värst till. Kaliningradregionen har sedan kommunismens fall arbetat hårt för att attrahera svenska företagsinvesteringar. Området är svårt prövat av korruption, fattigdom och miljöförstörelse. Att dra tillbaka Sveriges diplomatiska närvaro i Kaliningrad vore att motarbeta integrationen kring Östersjön och en fördjupad dialog med Ryssland.
Ännu är inga beslut tagna. Regeringens och utrikesminister Carl Bildts (M) slutliga besked kommer först i april. Utrikesdepartementet måste naturligtvis ta samma ansvar för ekonomin som övriga departement. Men om den ansträngda budgeten tvingar Bildt att dra åt vår diplomatiska svångrem bör han få ett spartips. Se över antalet diplomater som föredrar badbyxor framför demokratibistånd.
Lars Pettersson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!