Men opinionsbranschens verkliga makthavare är inte mätinstituten utan experterna som med viss regelbundenhet får möjlighet att kommentera partiernas uppgång och fall i opinionen. Till skillnad ifrån politiker och politiska kommentatorer på tidningarnas ledarsidor behöver kommentatorerna inte göra någon åsiktsdeklaration.
Forskare som har kommenterat valresultat sedan färg-TV:s födelse är höjda över varje misstanke. Professorn kan väl inte vara partisk? Inte ens när han säger att regeringen är rökt.
Jodå. Därför är en ny studie i svenska akademikers politiska åsikter så intressant. Forskare knutna till bland annat näringslivets forskningsinstitut Ratio har frågat samhällsvetare vid 25 svenska universitet och högskolor om deras politiska preferenser. Drygt 1 500 svar är tillräckligt många för att dra några intressanta slutsatser .
Att nationalekonomer och jurister lutar åt höger, medan ekonomiska historiker och sociologer lutar åt vänster, behöver ingen skicka ut några enkäter för att konstatera. Det räcker att gå på en föreläsning eller två på valfritt universitet.
Vad som är mer intressant är vilka partier som föredras. Högerakademiker föredrar i hög utsträckning Folkpartiet, medan vänsterakademiker röstar på Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. Bloggaren Johan Ingerö gör en intressant reflektion när han påpekar att akademikernas val är amerikanskt (www.ingero.blogspot.com, 9/2).
Precis som i USA – där professorer och doktorander i samhällsvetenskap, nästan uteslutande röstar demokratiskt – röstar svenska akademiker på partier med en liberal attityd i livsstilsfrågor. Samhällsvetarna väljer bort partier som Moderaterna och Socialdemokraterna – vars väljarbaser har en mer republikansk moralsyn.
Oavsett vad man tycker om åsikterna i sig bör man alltså ha undersökningen i baktanke nästa gången en objektiv, politisk analytiker gör sig lustig över Göran Hägglund och hyllar Gudrun Schyman. På samma sätt ligger ett uns av sanning i Sverigedemokraternas påpekande om en spricka mellan den tjattrande och arbetande klassen. Tyvärr.