Den nye härskaren på Nyköpingshus
L Per E Pettersson har ett tungt ansvar på sina axlar. När han med sitt Comedy Art Theatre fick ensamrätt på kulturarrangemangen på Nyköpingshus var det många som slog bakut.
Det är snålfrusen vinterkväll i Nyköping. I L Per E Petterssons bil florerar en röra av saker, petflaskor och lite annat bråte. Han säger att det är symptomatiskt för honom. Kreativitet på bekostnad av ordningssinne. På jobbet är det tydligen likadant.
Det är papper överallt. Jag är en väldigt kreativ person. Men jag lägger ingen tid på att vara strukturerad, säger han... på bred göteborgska, så klart, finns det någon annan sort?
Han har kört från Göteborg till Nyköping under eftermiddagen. På kvällen ska han åka samma gamla E4 tillbaka igen. Det har blivit några vändor från Göteborg till Nyköping den senaste tiden. Sedan Comedy Art Theatre kammade hem rätten till kulturen på slottet i november binds städerna alltmer samman för honom.
Jag börjar känna staden lite grand. Det verkar vara en kreativ stad. Men jag har inte träffat så mycket folk än, och det är ju egentligen så man lär känna en stad.
I dag är resans syfte en audition för att ta pulsen på lokala förmågor. Dels till farsen Titta inte i påsen, dels till den en timme långa föreställningen om Nyköpings historia, samt till de dramatiserade vandringar som de ska arrangera.
Grundtanken är att utbudet ska vara levandegörande, sedan får vi hoppas att folk tycker att det är kul och bra också, säger han.
Det blev ju en del sura miner när Teater Sörmland och Gästabudet fick maka på sig.
Ja, fast all form av utveckling kräver konkurrens. Under den här perioden kommer ju vi att känna av konkurrens, och det är nog bra och stimulerande, säger han.
Hans historia börjar i Lerum, en sömnig liten satellitstad till Göteborg. Något saftigt kulturutbud fanns inte direkt att tala om, däremot var det förvånansvärt gott om teaterintresserade. Här och var poppade teatergrupper upp.
Själv fick han sitt kreativa lystmäte under skoltiden. Så fort tillfälle gavs filmade han med super 8-kamera, startade band, showade på roliga timmen, eller satte upp små teaterstycken. Men om det fanns några direkta tankar på att bli teaterarrangör eller skådis överskuggades de så småningom helt av en annan dröm drömmen att bli fotbollsproffs. Som 18-åring spelade han på proffsnivå för Lerums fotbollslag.
Det var fotbollsproffs jag ville bli, och det såg ganska lovande ut. Jag var bra.
Men ödet ville annorlunda. I stället hamnade han på Chalmers där han läste till transporttekniker.
Vad är grejen med ditt namn, varför kan du inte bara ha ett vanligt namn?
Man vill göra sig märkvärdig och så. Inte blandas ihop med andra Per Pettersson.
Så kallar kompisarna dig för Per eller L?
Bara Per.
Efter skoltiden självlärde han sig fram till en position som teaterarrangör, skådespelare och manusförfattare. Han har satt upp farser, mysteriespel, pjäser och historiska spel i Göteborgstrakten. Dessutom har han under 90-talet skrivit manus till tv-underhållning, som såpoperor. Men när dokusåporna kom fick många av de vanliga såporna Nya lögner, Skilda tider, Vita Världar och allt vad de hette gå plankan på dokusåpans stora flaggskepp.
År 1989 lyckades han även med konststycket att dra på sig rekord i anmälningar till Radionämnden, när han i programmet Oborstat hade med en sketch där ett barn i en barnvagn blev överkörd av en lastbil.
Men vi blev inte fällda, och det var väldigt uppskattat av SVT, minns han.
Han har även skrivit manus åt tv-buskisen Stefan och Krister.
Inte så finkulturellt kanske?
Nej, det roliga är att jag själv inte tyckte om Stefan och Krister. Men när jag blev ombedd att skriva manus försökte jag sätta mig in i varför många tyckte att det var roligt. Jag kom fram till att det är gjort med stort hjärta.
Bred kunskap tycker han annars är en av de viktigaste grogrunderna till bra humor.
Någon frågade Einstein hur man får ett smart barn. Läs sagor blev hans svar. Ju mer kunskap desto lättare att hitta på saker. Titta på Monty Python-gänget. De kommer från en oerhört intellektuell bakgrund. John Cleese är också en stor humorteoretiker, något jag själv känner igen mig i. Att alltid analysera vad folk skrattar åt och varför de skrattar.
En annan del i personligheten är att han har väldigt lätt för att få kontakt med ungdomar, vilket hjälpte under en sju år lång period som lärare. Om han har någon livsfilosofi, så är det att man alltid ska fortsätta att leka.
Jag har alltid varit barnslig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!