Den svenska kriminalvården har stora brister

Övrigt2009-05-03 22:38
Överfulla fängelser, för låga straff och många rymningar från anstalter. Det kännetecknar ofta den svenska kriminalvården även från ett internationellt belyst perspektiv. Sverige har på något sätt blivit notoriska för sin relativt mildra hantering av grova brottslingar i alla fall om man jämför med andra länder i världen. Även säkerheten på de svenska fängelserna har blivit ifrågasatt bland många. Kort sagt: Den svenska kriminalvården och det svenska rättsväsendet har många stora brister.
Ytterst ansvarig för dessa brister är då Göran Persson eftersom han bär det yttersta ansvaret för politiken. Han skulle kunna förbättra allt betydligt om han bara insåg allvaret i problemen, tittade långsiktigt och hade verklighetsförankrade förslag. Men Persson har ändå inte förbättrat rättsväsendet speciellt trots att han haft många år på sig.

Det finns idag väldigt många överfulla fängelser. Det är ett växande problem inom området och det skulle långsiktigt kunna åtgärdas genom att bygga fler fängelser. Även en del säkrare anstalter borde byggas där de tyngsta kriminelle brottslingarna skulle kunna vårdas, de som gjort sig skyldiga till livstids fängelse exempelvis.
Regeringen har med Bodström i spetsen presenterat en rad förslag om nya superfängelser, men det är inga som det lagts upp en specifik och detaljerad plan för. Det har bara varit löften som man inte har någon som helst konkret anledning att förlita sig på, speciellt med tanke på alla de löften som regeringen utlovat men som aldrig blivit av.
Något annat som fungerar allt för dåligt är att straffskalorna utnyttjas väldigt sällan fullständigt. Många av de grövsta straffen är alldeles för mildra och det behöver ett verkligt krafttag från regeringen då det gäller detta. Strängare straff kan också vara ett av alla led till en minskad brottslighet.
Till skillnad från nuvarande regering så presenterar de borgerliga en rad konkreta förslag för att lösa ovanstående problem. De har nytänkande idéer och förslag som skulle kunna införa ett välbehövligt systemskifte inom området.
Så se till att ha allt detta i åtanke när ni går till val den 17 september.
Erik Jansson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om