Bärgningsarbetet av fartyget Costa Concordia är den mest påkostade räddningsaktionen någonsin med runt 500 arbetare. Nyköpingsbon Marie Fleetwood är tillsammans med sin man Fredrik de enda svenskarna som är på plats för att arbeta med bärgningen. Med hjälp av en radiostyrd undervattenskamera övervakar de dykarnas arbete.
- Dykarna utsetts för stora risker och får bara vara nere vid skrovet 30 minuter i taget. Sedan måste de in i en tryckkammare. Fredrik är piloten och styr roboten för att dokumentera under ytan där dykarna arbetar. Vi fungerar som dykledarens ögon, säger Marie Fleetwood.
Med hjälp av den avancerade undervattensroboten kan de komma åt trånga och farliga områden som dykarna själva inte klarar av. Costa Concordia ligger fortfarande på sidan och innan hon kan vändas rätt har man fått lägga cement på botten och borrat fast höga torn som sedan kan lyfta upp fartyget.
- Det är en enorm operation och en häftig miljö att jobba i. 120 dykare bor ute på pråmarna vid tornen där de sover i små celler och avlöser varandra. Det finns en läkarstuga och till och med en restaurang där ute, säger Marie.
Inne i fartyget är allting fortfarande orört efter olyckan och det behandlas fortfarande som en brottsplats. 30 personer omkom men två personer är fortfarande försvunna och finns troligtvis kvar i fartyget.
- Det känns lite overkligt. Det ligger resväskor kvar och solstolar huller om buller överallt. Man ser verkligen att det har varit en katastrof, säger Marie.