"Det är snyggast när det ser lite naturligt ut"

Julen närmar sig med stormsteg och en blomsterkrans på ytterdörren är ett givet inslag i varje mästarpyntares arsenal. Vi träffade experten Agneta Samor och fick lite tips på hur man binder sin egen krans.

Såhär kan en julkrans se ut, det är bara fantasin som sätter gränserna.

Såhär kan en julkrans se ut, det är bara fantasin som sätter gränserna.

Foto:

Övrigt2017-12-03 09:00

Man kan använda en stomme av metall, men det blir bättre med halm. Färdiga ringar finns att köpa på de flesta blomsterbutikerna, berättar Agneta Samor på Blomstergården i Gnesta.

‒Så länge den inte blir alltför blöt kan man återanvända halmkransen nästa år, säger hon.

Sedan går man loss med barrkvistar och mossa som läggs omlott, och virar en ståltråd runt, runt så att allt sitter fast.

‒Dra till ordentligt så att det inte blir för löst, annars ramlar kvistarna av sen. Tänk på att använda en rejäl sekatör också, en vanlig sax räcker inte långt.

Är man nybörjare kan man klä in halmkransen i tyg eller fiberduk med passande färg, så att den ljusa halmen inte lyser igenom om det blir lite glest på något ställe när man binder kransen.

Allt från tuja till ädelgran går att använda, beroende på vad man vill ha för färger. När själva kransen är färdig kan man dekorera med till exempel ilex, blåbärsris, kottar eller mossa.

‒Fördelen med ädelgran är ju att den inte barrar.

Ett djupdyk ner i den där flyttkartongen med julpynt är ett annat bra knep, en vanlig julgranskula kan passa perfekt på en julkrans, tycker Agneta Samor, som har hållit i flera kurser i kransbindning genom åren.

‒Det är så mycket fantasi i det här. Det är inte så noga om kransen blir rund eller perfekt, det viktigaste är att man tycker det är kul att pyssla, säger hon.

Äpplen är en populär dekorationsdetalj i kransar, men man bör tänka på att fåglar gärna kommer och smakar på dessa.

Kransen hängs med fördel upp med ett hampasnöre, tycker Agneta Samos.

‒Det är ju snyggast när det ser lite naturligt ut.

Blomstergården i Gnesta har bara öppet två dagar i veckan såhär års. Sedan snittblommornas intåg i matbutikerna lönar det sig helt enkelt inte att hålla öppet varje dag, men det är ändå full rulle i den stängda butiken när tidningen hälsar på.

‒Vi jobbar mycket med begravningar. Sedan inventerar vi och gör annat administrativt jobb såhär års, och till första advent börjar granförsäljningen, säger Agneta Samos som mer eller mindre är uppväxt med yrket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om