Maria och Peeter Tarkpeas hus i Nyköping är fyllt av vackra möbler och spektakulära konstverk som liksom växer fram bakom plexiglas. Till största delen står Marias framlidne pappa Erik Chambert bakom konstverken och han är i högsta grad aktuell genom en utställning på Moderna Museet i Stockholm som Maria och hennes två bröder Christian och Fredrik initierat.
– Vi tyckte det var dags med en utställning eftersom det var nästan tjugo år sedan pappas konst senast ställdes ut, på Millesgården. När våra föräldrar dog delade vi upp de tavlor och möbler som fanns i föräldrahemmet så vi hade en del att låna ut till Moderna Museet.
Erik Chambert föddes i Norrköping 1902 och ägnade hela sitt liv åt skapande och konst. Hans far hade möbelfabrik och affär i Norrköping och Erik, som var yngst av tretton syskon, blev konstnärlig ledare för firman och den som ritade en stor del av möblerna. Hans bror Otto, snickarmästare, ansvarade för tillverkningen.
– Pappa var en av de första inredningsarkitekterna som utexaminerades på motsvarande dagens Konstfack, berättar Maria Tarkpea. Han designade inte bara möbler utan gjorde hela inredningar och ritade även tyger, målade tavlor och formgav plexiglasobjekt. Det är svårt att beskriva hans konstnärskap kortfattat för han var så mångsidig.
Trots att Erik Chambert aldrig blivit känd för den stora massan finns han representerad på exempelvis Nationalmuseum och har haft en rad möbelutställningar runt om i världen och ställt ut konst bland annat i Paris. Genombrottet, berättar Maria Tarkpea, kom på Stockholmsutställningen 1930
Såväl Erik Chambert som hans hustru Inga levde ett liv i konstens tecken, även om Inga slutade med sitt arbete som teckningslärare och sitt konstnärskap då de tre barnen föddes. Maria Tarkpea berättar om en närvarande far som hade sitt arbetsbord uppställt i vardagsrummet, belamrat med det material han för tillfället använde.
– På kvällar och helger fanns pappa således alltid tillsammans med oss när vi växte upp.
Maria själv valde inte konstnärsbanan utan utbildade sig till kemist. Under skoltiden i Norrköping träffade hon sin man Peeter.
– Förmodligen är mitt yrkesval ett slags komplex av att pappa höll på så intensivt och mycket med sitt konstnärskap, säger Maria och ler.
– Men jag är väldigt konstintresserad och vi åker ofta runt och besöker olika utställningar.
Fotnot: Utställningen på Moderna Museet i Stockholm pågår till och med den 10 januari.
”Det är svårt att beskriva pappas konstnärskap”
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!